Szél Bernadett is a Momentum támogatásával indul az előválasztáson

2021. február 18. – 10:39

frissítve

Szél Bernadett is a Momentum támogatásával indul az előválasztáson
Szél Bernadett Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentették a korábban várt együttműködést, de Szél mögé várhatóan a többi ellenzéki párt is egységesen felsorakozik majd. A független országgyűlési képviselő 2022-ben Menczer Tamás külügyi államtitkárral mérkőzhet meg Budakeszi-Budaörs választókerületében.

Szél Bernadettet indítja a Momentum a Pest megyei 2-es egyéni országgyűlési választókerületben – jelentette be Fekete-Győr András. A Momentum Mozgalom elnöke szerint Szél Bernadett a magyar parlamenti politizálás egyik emblematikus személyisége. A pártelnök szerint 2018 óta egyre szorosabbá vált a kapcsolatuk, amióta az MTVA-székházban történt események és az úgynevezett rabszolgatörvény elleni akciókban már együttműködtek.

Ha valaki megdolgozik azért a pénzért, amit az adófizetők a parlamenti politikusoknak fizetnek, akkor az Szél Bernadett

– mondta Fekete-Győr, hozzátéve, hogy a független képviselő felel majd a párt zöld programjáért, és reményeik szerint Pest megye 2-es számú választókerületéért is.

Szél Bernadett úgy fogalmazott barátok között van, és új korszakot nyitnak:

22' előkezdődött

– jelentette ki. A független képviselő örömmel működik együtt a Momentummal, és azért fog dolgozni, hogy a körzete „felkerüljön a térképre”, valódi képviseletet kapjon. Arra kérte a választókerület lakosságát, hogy írják meg együtt a 2022-es választási programját, és azt szeretné, hogy a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszéd, közösségi programalkotás kezdődne meg. Szél már most elkezdte a szavazatszámlálói hálózata felépítését is, arra biztatva az őt támogatókat, vele szimpatizálókat, hogy csatlakozzanak, vegyenek részt a választások tisztasága feletti őrködésben, már csak a 2018-as tapasztalatok miatt is.

A bejelentésen, ahogy az eddigi momentumos jelölt-bejelentésekkor is, részt vett a párt helyi politikusa. Szemző Áron azt mondta, 2010 óta ismerik egymást Széllel, ő maga akkor első választó volt, és rá szavazott. 2018-ban visszalépett a javára, és 2022-ben is örömmel támogatja, közös egyesületük is van.

A Momentum a cselekvés pártja, Szél Bernadett pedig a jelenlegi ellenzék egyik legaktívabb politikusa

– mondta.

Szél sem tagja a pártnak, a Momentum szövetségre lépett tavaly november elején az általa, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs hármasa által alkotott Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség nevű országgyűlési képviselőcsoporttal. A független képviselők közül Szabó Szabolcs momentumos támogatással való csepeli indulását már hivatalosan bejelentették, és Fekete-Győr a napokban Hadházy Ákost is pártja jelöltjeként mutatta be, méghozzá a zuglói választókerületben indítanák a korábban szekszárdi politikust. Ez utóbbi jelölés, mint megírtuk, még komoly konfliktusforrás lehet az ellenzéki pártok között, az üzengetés már meg is kezdődött.

Ezzel szemben a Budakeszi-választókerületben várhatóan még előválasztásra sem lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi ellenzéki párt egyetlen jelöltet, azaz Szélt támogassa a Fidesz színeiben induló Menczer Tamás külügyi államtitkárral szemben. Ahogyan a kormányoldal, úgy az ellenzéki pártok is nagy csatára számíthatnak ebben a választókerületben, hiszen Budakeszi-Budaörs körzetében már 2018-ban is kiélezett csata zajlott, Szél Bernadett (akkor még LMP-s színekben, és a pár miniszterelnök-jelöltjeként) mindössze 296 szavazattal maradt le a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Csenger-Zalán Zsolttól, miközben a Jobbik is saját jelöltet indított.

Teljes összefogással már akkor is nyerhetett volna itt az ellenzék, hiszen

  • a jobbikos jelölt, Császárné Kollár Tímea Annamária akkor csaknem 6 ezer szavazatot kapott, azaz több mint 8 százalékot vitt el,
  • míg Szél Bernadett 43,7 százalékot szerzett,
  • a fideszes jelölt pedig 44,14 százalékos eredménnyel végzett.

Így Szél egyedüli jelöltként való indulása meglehetős magabiztosságot adhat, ugyanakkor esélyeit növelte volna, ha az Országgyűlés tavaly decemberben az előzetes tervek, és Pálffy Ilona leköszönt választási irodai elnök javaslata értelmében módosítja a Pest megyei választókerületi határokat. Már év végén írtunk arról, hogy noha a törvény kötelezte volna a jogalkotó többséget erre, a kormánypártok végül leszavazták a megnövekedett lakosságszám miatt szükségessé vált körzethatár-módosításokat, ez nem történt meg 2020 végéig.

A 10 érintett választókerület közül márpedig éppen a Pest megyei 2-es lehetett a döntő, hiszen a Budakeszi központú körzettől Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök idevágó, és a törvényalkotási bizottságban még a Fidesz által is támogatott javaslata szerint három olyan települést is elvettek volna, ahol jellemzően jól szerepelnek a kormánypártok. Ilyen például Zsámbék, ahol a 2019-es EP-választáson 59,52 százalék volt a kormánypártok támogatottsága, de Perbált (62,47 százalék) és Piliscsabát (52,93) is átrakták volna a szomszédos, 3. választókerületbe, ami a Fidesz esélyeit rontotta volna Budakeszin és környékén. Így viszont minden maradt a régiben, noha a Jobbik 2018-as szavazatszáma, amennyiben ezek a szavazók egy az egyben felsorakoznának a teljes ellenzéki összefogás közös jelöltje mögött, megnyugtató előnyt jelenthetne számára, azért van annak valamiféle üzenete, hogy a Fidesz mégis egy, országos ismertséggel rendelkező nagyágyút, Szijjártó Péter kommunikációs fronton edzett államtitkárát küldi a ringbe.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!