A modellváltás lehetőségéről tájékoztatta hallgatóit a BGE

2021. február 17. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) vezetősége arról tájékoztatta az egyetem hallgatóit, hogy az egyetem nyit a modellváltás felé, derült ki több, olvasóink által küldött Neptun-üzenetből.

„A mai napon (2021. február 16.) a BGE Rektori Tanácsa tárgyalta Egyetemünk modellváltásának lehetőségét, és döntött arról, hogy felhatalmazza az Egyetem vezetését, élén az Egyetem rektorával, hogy kezdje meg a modellváltással kapcsolatos előzetes tárgyalásokat és a pontos információk begyűjtését.”

-írják. A modellváltásról az Egyetem Szenátusa dönt majd, azt a levél alapján nem tudni, mikor. A modellváltással kapcsolatban a BGE vezetősége és a BGE HÖK előzetes egyeztetéseket is tart a terv szerint február 19-én. Február 18-ig a hallgatók kérdéseiket is elküldhetik egy űrlapon a modellváltással kapcsolatban.

A szöveg szerint a modellváltás lehetőségét azzal indokolták,

„Ahhoz, hogy tovább tudjuk fokozni a tudásátadás és tudáselsajátítás hatékonyságát, valamint, hogy a jövőben nemzetközi színtéren is meg tudjuk mérettetni magunkat, folyamatosan szükséges kutatni a fejlődési és fejlesztési lehetőségeket, legyen szó oktatás és kutatásmódszertani kérdésekről, vagy akár szervezeti, működési modellekről.”

A felhívásról az egyetem Hallgatói Önkormányzata is posztolt Facebookon:

Ahogy arról korábban írtunk, január első napjaiban a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait is behívták az Innovációs Minisztériumba (ITM), ahol Palkovics László miniszter közölte velük: saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból. Az egyetemeknek pár napjuk volt rá, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást. Ez a struktúraátalakítás alapjaiban határozza meg a hazai felsőoktatás következő évtizedeit.

Végül a három vidéki egyetem mellett a Semmelweis is a modellváltás mellett döntött, a Semmelweisről itt, a PTE és a zavaros SZTE modellváltás melletti döntéséről itt, a Debreceni Egyetemről pedig itt írtunk.

Az Óbudai Egyetemen is tárgyaltak a modellváltás kérdéséről

Frissítés: Szerda délután az Óbudai Egyetem közleményt adott adott ki arról, hogy február 9-én a Hallgatói Önkormányzat Hallgatói Tanácsával tárgyaltak az egyetem fenntartói modellváltásáról. Azt írják: „Az Egyetemi Tanács, a Dékáni Kollégium, a Szakszervezeti Bizottság, a Közalkalmazotti Tanács valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Hallgatói Tanácsa támogatása mellett február 15-én az Óbudai Egyetem Szenátusa határozatban indítványozta a modellváltás megfelelő keretek között történő kezdeményezését. Prof. Dr. Kovács Levente Rektor úrral tartott megbeszélés során tájékozódtunk a modellváltási tervezetről. A Hallgatói Önkormányzat képviselőivel megvitattuk az alapítványi fenntartásba való átkerülés lehetőségeit. A megbeszélésen kiemelt figyelmet kaptak a hallgatókat érintő változások.” A közlemény szerint a hallgatói önkormányzat az eddigi információi alapján úgy véli, hogy a hallgatók mindennapjaira nem lesz kihatással az alapítványi fenntartásba való átkerülés, nem sérülnek a hallgatói érdekek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!