Két nappal azután, hogy a Klubrádió már csak neten hallgatható, váratlanul újraindult a 92,9-es frekvencia pályázata

2021. február 16. – 14:11

frissítve

Két nappal azután, hogy a Klubrádió már csak neten hallgatható, váratlanul újraindult a 92,9-es frekvencia pályázata
A Klubrádió stúdiója Fotó: klubradio.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Új esélyt kaphat a médiahatósági manővereknek köszönhetően vasárnap éjjel óta frekvencia nélkül, kizárólag interneten fogható Klubrádió.

A Média1 kedden ugyanis észrevette, hogy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti napirendjén felbukkant a 92,9 MHz-es frekvenciájáról szóló pályázat folytatása, miután a frekvenciára szintén pályázó kormányközeli, tavaly létrehozott LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. váratlanul visszavonta jogorvoslatát a pályázatból való kizárása miatt. Ezen jogorvoslati kérelem miatt rekedt meg a pályázat elbírálásának folyamata, és részben ez vezetett el a Klubrádió frekvenciájának elvesztéséhez. A pályázat folytatása pedig azt jelentheti, hogy mivel a Klubrádió maradt az egyedüli pályázó, ezért ha a Médiatanács elfogadja az általa kért hiánypótlást, majd magában a pályázatban sem talál problémát, akkor újra a Klubrádióé lehet a 92,9 MHz.

A történet fordulatait itt ismertettük részletesen. A lényeg, hogy az NMHH 2020 szeptemberében bürokratikus szabálysértésekre hivatkozva nem újította meg a Klubrádió frekvencia-jogosultságát, és új pályázatot írt ki a 92,9 MHz-es frekvenciára. Ezen a Klubrádió mellett két másik pályázó indult, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület, valamint a márciusban alapított LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. is, amely mögött Bíró Balázs, Andy Vajna egykori médiajogásza áll. Ezen a pályázaton azonban különféle kifogások miatt nem született győztes, és a Klubrádión kívüli pályázókat ki is zárták – viszont az LBK Médiaszolgáltató az NMHH döntését bíróságon támadta meg, ami miatt az NMHH felfüggesztette az egész frekvenciapályázatot.

A Klubrádió így két szék között esett a pad alá: a frekvencia használatára már nem volt jogosult, érvényes pályázati eredmény hiányában azonban új jogcímet sem szerzett.

Miután február elején a Fővárosi törvényszék elutasította a rádió keresetét, és jogszerűnek mondta ki, hogy a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását, biztossá vált, hogy a Klubrádió hétfőtől bizonytalan ideig csak online sugározhat. A rádió frekvenciájának elvesztése komoly nemzetközi visszhangot váltott ki, és a fejleményeket tekintélyes nemzetközi szereplők egyöntetűen a Fidesz médiaszabadság elleni újabb támadásaként értékelték.

Pataki Gábor, a Klubrádió főszerkesztője azt mondta nekünk, teljesen váratlanul érte őket a pályázat folytatása, bár megszokták, hogy ebben az ügyben „mindig a lehető legváratlanabb fordulatok történnek”. Pataki szerint azonban a folytatás ténye még nem jelenti azt, hogy belátható közelségbe kerülne a Médiatanács döntése, hiszen a folyamat a pályázatok ún. „alaki befogadásának” szakaszában rekedt meg (van egy tartalmi befogadási szakasz is), és mivel a döntési határidők nem ismertek, ezért csak annyit tudnak tenni, hogy „várjuk a további fejleményeket, de az biztos, hogy pezsgőt még nem bontunk”.

A Telex szolidáris a Klubrádió munkatársaival

A Telex újságírói pontosan tudják, milyen az, ha a mindennapi munkavégzést, a lelkiismeretességre törekvő újságírást a szerkesztőségen kívül álló okok zavarják, akadályozzák, majd ellehetetlenítik. A Telex újságírói ezért szolidárisak a Klubrádió munkatársaival: véleményünk szerint a magyar sajtó sokszínűségét nem egyes médiumok elsorvadása, eltűnése szolgálja, hanem az, ha minél több ember megválaszthatja, mit hallgat, mit néz, mit olvas, és ebben nem akadályozza őket semmilyen jogi hercehurca, illetve politikai vagy gazdasági akarat. Minden újság, lap, rádió elsorvadása vagy eltűnése veszteség a magyar nyilvánosság számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!