Virágokkal, néma megemlékezésen búcsúztatják az SZFE-t

2021. február 7. – 12:59

Virágokkal, néma megemlékezésen búcsúztatják az SZFE-t
Fotó: Szilágyi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggeltől egész napos megemlékezést tartanak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai főépülete előtt. A jövő félévben már nem az eddigi, nyolcadik kerületi épületekben folyik a tanítás, ezért most diákok, egyetemfoglalók, tanárok és szimpatizánsok búcsúztatták el a régi épületeket, elsősorban a 62 éves Ódry Színpadot.

Az eseménynek nem volt hivatalos menetrendje vagy nyilvános Facebook-oldala sem: diákok és tanárok adták tovább a hírt, hogy aki teheti, vigyen el a Vas utca 2/c épülete elé egy szál vörös, illetve fehér virágot, amivel az egyetemfoglalók piros-fehér kordonját szimbolizálják. Nem tartottak beszédeket, illetve arra is megkérték az embereket, hogy lehetőleg ne egy időben érkezzenek, hanem elszórtan a nap folyamán.

Vasárnap délelőtt, amíg a helyszínen voltunk, több diák és szimpatizáns is vitt virágot, koszorút vagy mécsest az épület bejáratához, de ott volt Novák Eszter rendező, az egyetem tanára, Polgár Csaba színész, Hutlassa Tamás producer, Ascher Tamás rendező, az egyetem korábbi rektora és ősszel felmondott oktatója. Ezen kívül Józsefváros ellenzéki polgármestere, Pikó András is részt vett a búcsúztatáson.

Pikó András azt mondta a Telexnek, hogy ő kerületi polgármesterként fontosnak tartotta, hogy megjelenjen. Pikó az elmúlt napokban azzal exponálta magát SZFE-ügyben, hogy bejelentette: kezdeményezi, hogy az SZFE új kancellárját, Szarka Gábor egykori ezredest megfosszák a Józsefvárosi Becsületkereszt nevű kitüntetésétől. Szerinte megalázó volt, ami az egyetemmel történt, és ő ezzel a szimbolikus lépéssel tud erre reagálni. Azt is elmondta, hogy 1988-ban diáksztrájkokat szervezett, és az, ami akkor történt, szerinte élesen szembeállítható a mostani helyzettel, mert velük tárgyalt az akkori kommunista hatalom, itt viszont egy diktátumot hajtottak végre.

Novák Eszter, az egyetem tanára elmondta, hogy az új tanárokkal egyelőre nem volt egyeztetés, nincs olyan információja sem, hogy a következő félévben akár csak kurzusokat indítanának, de úgy gondolja, hogy a felvételiben már lesz szerepük. Az elmúlt félévben felmondott tanárokat, illetve az így elmaradó órákat egyébként a jelenlegi osztályfőnökök elgondolásai alapján pótolták. Arra a kérdésünkre, hogy most mit éreznek a diákok, milyen helyzetben vannak, azt mondta, hogy szerinte nincs olyan mondat, ami mind a 370 hallgatóra igaz, mindenki más helyzetben van: talán egy dolog az általános, hogy mindenki gyászmunkát végez.

Fotó: Szilágyi Máté / Telex
Fotó: Szilágyi Máté / Telex

A helyszínen egy másodéves hallgató elmondta, hogy beszélgetnek arról egymás között, hogy ki akarja passziváltatni (szüneteltetni) a következő félévét, ki nem, de mindenki nagyon más helyzetben van: például egy ötödéves színész, akinek egy féléve van vissza, teljesen más helyzetben van, mint egy másodéves, akinek nagyobb a mozgástere.

A félévet elvileg február 19-én fogják lezárni, ekkor fog biztosan kiderülni, hogy az SZFE vezetése elfogadta-e az első félévet – addigra viszont a hallgatóknak el kell dönteniük, hogy a tavaszi félévben aktív hallgatók lesznek-e, vagy passziváltatják magukat. A tavaszi félévtől már nem az eddigi helyeken zajlik tovább az oktatás, hanem a korábbi helyszíneket (a Vas utcai színházi és a Szentkirályi utcai filmes intézetet) áthelyezik: ezután a Duna TV egykori épületében folytatják az oktatást, az adminisztráció pedig az Infoparkba költözik. Az egyetem új oktatói többek között Rátóti Zoltán és Szarvas József lesznek, de a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos is tanítani fog. Pár napja derült ki, hogy Koltai Lajos rendező-operatőr is csatlakozik az SZFE tanárai közé, amiről Ascher Tamásnak, a korábbi rektornak megvolt a véleménye.

Az elmúlt napokban az egyetem volt, illetve jelenlegi oktatói és hallgatói Freeszfe Egyesület néven egy olyan műhelyt hoztak létre, ahol az eddig felmondott, vagy a közeljövőben felmondó tanárok más oktatók, diákok bevonásával alternatív keretek között fognak oktatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!