Csaknem százmilliót törlesztettek férjével, mégis maradt megtakarítása Varga Juditnak

2021. február 1. – 19:20

frissítve

Csaknem százmilliót törlesztettek férjével, mégis maradt megtakarítása Varga Juditnak
Telex A Varga-Magyar házaspár által csaknem teljesen megszerzett Kútvölgyi úti társasház – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak kétszáz milliós hitelt vett fel az igazságügyi miniszter és férje a lakásvásárlásához, de utóbbi, azaz Magyar Péter belvárosi lakásának eladásával és megtakarításaik egy részének felhasználásával 93 milliót tudtak egy éven belül lefaragni az adósságból. Varga Judithoz hasonlóan jól megy sora más kormánytagoknak is, a már csak Mager Andreaként vagyonnyilatkozó nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter például több ingatlanra tett szert 2020-ban „ingyenesen”. A nem parlamenti képviselő kormánytagok és állami vezetők vagyonnyilatkozataira a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint azért kellett csaknem egy napot várni, mert január 31-e vasárnapra, azaz pihenőnapra esett.

Hosszas, többször ismételt magyarázatokkal tűzdelt friss vagyonnyilatkozatot tett Varga Judit a 2020-as bevételeiről és jelentős anyagi gyarapodásáról. Az igazságügyi miniszter feltüntette az elmúlt napokban botrányt kavart ingatlanvásárlásait, így elismerve azt, hogy Varga Judit és férje valóban úgy vásárolt meg a XII. kerületben, egy Kútvölgyi úti társasház hat ingatlana közül ötöt és egy garázst, hogy a nagyjából 200 milliós vételárból 8 millió forint foglalót fizetett ki önerőből, a fennmaradó 192 millió forintot bankhitelből fedezték. A négy lakás az alagsortól felfelé indulva sorrendben 32, 43, 141, 49 négyzetméteres. Ez összesen 265 négyzetméter, plusz a 25 négyzetméter garázs, mindezt pedig külön-külön is felsorolja az összesen 6 ingatlanról számot adó nyilatkozat.

A vásárlások még 2019 decemberében történtek, Varga 2020. januári vagyonnyilatkozatában viszont még nem szerepeltek. A vagyonnyilatkozat most az érintett ingatlanok felsorolásában mindenhol megismétli azt a minisztériumi magyarázatot, hogy Vargáék hitelt vettek fel az ingatlanvásárláshoz,

„a bank a szükséges hitelbírálatot és a hitelszerződések megkötését követően 2020. február 19-én utalta át az eladónak a fennmaradó vételárrészletet, és ezután az addig ügyvédi letétben lévő tulajdonjog bejegyzési nyilatkozat beadásra került az illetékes Földhivatalhoz”

– ami után a jogszabályok szerint, utólag az adásvétel napjára visszamenően jegyezték be a tulajdonjogot.

A ház bejárata, Varga és Magyar neve a kapucsengőn – Fotó: Bődey János / Telex
A ház bejárata, Varga és Magyar neve a kapucsengőn – Fotó: Bődey János / Telex

Ennek nagy részét azóta már törlesztették is, méghozzá Varga Judit férje belvárosi ingatlanának eladásából, illetve a megtakarításuk felhasználásával. A tavaly januári vagyonnyilatkozata szerint Varga Judit akkor nagyjából 5 millió forintnyi és további 12 ezer eurónyi (4,3 millió forint) megtakarítással rendelkezett.

Most Varga nyilatkozata 2 millió forintos, 6 ezer eurós készpénz-megtakarítást, 3,2 millió forintos, valamint 4800 eurós megtakarítást jelez, tehát a hiteltörlesztés azért nem emésztette fel mindenét az igazságügyi miniszternek.

A tartozást egyébként Vargáék esetében egy jelzálog és egy ingatlanhitel adja, amelyek a leadási határidőkor együtt 107 millió 703 ezer 620 forintra rúgtak. A múltidőt már csak az is indokolja, mert a miniszter és férje igencsak gyorsan tud nagy összegeket törleszteni. Noha Varga magyarázatként a 192 milliós felvett hitel esetében azt írja,

93 millió forintot előtörlesztettek férje V. kerületi lakásának árából és megtakarításaikból.

Az ugyanakkor az előzőek alapján egyértelmű, hogy e megtakarítások gyorsan újratermelődnek a családban. Mindezt persze magyarázza az is, hogy már az új vagyonnyilatkozatok alapján is jelentős családi bevételt könyvelhettek el még 2020-ban is – Varga miniszteri fizetése közel kétmillió forint havonta, amit egyéb keresetek is kiegészítenek.

Varga Judit igazságügyi miniszter érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2020. március 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Varga Judit igazságügyi miniszter érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére 2020. március 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Bár Varga ezúttal egyáltalán nem tüntette fel a Miskolci Egyetemet, de nyárig annak oktatója volt, amiért a korábbi bevallása szerint havi 300 ezer forintot kapott. Hogy ez 2020-ban el-, vagy csak kimaradt, nem tudni, ahogyan azt sem, hogy az egyetem modellváltását követő alapítványi struktúrában betöltött kuratóriumi elnöki tisztségéért jár-e a miniszternek juttatás.

A tavalyi vagyonnyilatkozat alapján férje V. kerületi ingatlanának kiadásából évi 7,4 millió forint további bevételre tettek szert, a mostani bevallás viszont már úgy szól, az ingatlant decemberben adták el, és egészen addig a rövid távú lakáskiadásból – vélhetően a járvány okán – 2020-ban már „csak” 2,1 millió forint folyt be.

Egyébként nemcsak a fővárosban, hanem a múlt héten szintén elhíresült Balatonhenyén is jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik a pár. Persze a balatonhenyei ház szerepelt már Varga Judit 2020. januári vagyonnyilatkozatában is. Innen tudtuk, hogy a 2144 négyzetméteres telket 2013-ban vették férjével, Magyar Péterrel fele-fele arányban. 2014-ig még két másik területet (kivett, beépítetlen terület) is vettek közösen Balatonhenyén, ami összesen közel 16 ezer négyzetméter. Az igazságügyi miniszter ugyanakkor érdemben nem cáfolta, hogy a balatonhenyei ingatlanra a tulajdoni lap tanúsága szerint családi otthonteremtési kedvezményt igényelt az UniCredit bankon keresztül a magyar államtól. 2017 júliusában a bejegyzést még elutasították, de végül 2017 októberében sikerült bejegyeztetni az akkor már 10 millió forintos támogatást.

Még mindig több mint 1 milliárd forinttal tartoznak Pintér Sándornak

Pintér Sándor vagyona ismét csak gyarapodott tavaly óta. Friss vagyonnyilatkozatában 3,5 millió forinttal több készpénzről ír, mint egy éve. 10 millió forintnyi megtakarítása mellett vagyona jelentős részét ingatlanban és értékpapírban tartja. Bár tavaly óta megszabadult az 50 ezer forint értékű MOL-részvényeitől, 7 millió forinttal nőtt a Magyar Állampapír Plusz kötvénye és közel 1 millióval az OTP-részvénye.

Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országházban 2020. december 10-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Pintér Sándor belügyminiszter éves meghallgatásán az Országházban 2020. december 10-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Összesen 21 ingatlan szerepel a nevén, több II. kerületi lakás tulajdonosa. Van, ami 25 éve nem változik, a Wartburgjához továbbra is hűséges, és más autója nincs.

500 millióval pedig még mindig tartoznak neki, ezt cégei eladása után nem fizették ki 2013 óta. Ezen felül 605 millió forintnyi családi, baráti kölcsönt nem adtak vissza a belügyminiszternek.

Hétmillióval csökkent Palkovics vagyona, pedig eladta az egyik motorját

Lamborghini traktorja, vadászfegyverei és erdője van Palkovics Lászlónak. Az ITM minisztere 2 millió forinttal több készpénzt takarított meg, mint egy évvel korábban, bankszámlájáról ugyanakkor eltűnt 7 millió forint legfrissebb vagyonbevallása szerint.

Míg tavaly januárban 26 millió forintot írt vagyonnyilatkozatába, idén már csak 19 milliót tart a bankban. Ez azért is meglepő, mert vagyonnyilatkozata alapján nem vett új ingatlant, autót vagy más nagy értékű ingóságot, sőt, még el is adta az egyik BMW motorját.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy önvezető autóban az önvezető autók tesztjén az M86-os úton 2020. június 25-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy önvezető autóban az önvezető autók tesztjén az M86-os úton 2020. június 25-én – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A motorozásról azért így se kellett lemondania a miniszternek, áll még egy BMW motor a garázsban a Mitsubishi terepjáró és Lamborghini traktor mellett. Továbbra is Kecskeméten van egy háza, Pölöskén egy szántója és Alsónemesapátiban egy erdője.

Ingatlanmogul lett a nemzeti vagyonért felelős miniszter is

Őrületesen meggazdagodott a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter 2020-ban, több ingatlanra tett szert meglehetősen érdekes jogcímeken. Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint ugyanis egy 188 négyzetméteres XII. kerületi ingatlant birtokol a tárca nélküli miniszter, méghozzá tavaly vásárolhatta azt, a szerzés jogcíme „visszterhes, 2020”. A már csak lánynevén szereplő miniszternek ezen túl van három darab, II. kerületi, 62 négyzetméteres és 1 darab 19 négyzetméteres lakása is, arra is 2020-ban tett szert, a szerzés jogcíme „ingyenes” a dokumentum szerint. A nyilatkozat értelmében Mager Andrea 2020-ban is „ingyenesen” jutott egy 192 négyzetméteres siófoki lakáshoz – erre már a korábbi években is volt példa –, minden egyéb vagyonra utaló adatot azonban kihúzott a dokumentumban.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Így nem szerepelnek a dokumentumban azok az ingatlanok, amelyekkel kapcsolatban tavaly év végén felmerült a neve. Mager Andreával együtt szerzett meg ugyanis két földterületet Szerencs mellett még 2019 nyarán az a férfi, aki több szálon is kötődik a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter volt férje, a jelenleg körözés alatt álló Balogh Sándor üzletember rokoni és üzleti köréhez. Ám hiába is kereste ebben az ügyben a HVG a miniszter, ezeket az ingatlanokat nem írta bele tavalyi vagyonbevallásába, megkeresésükre csak

„figyelmetlenségéből adódó adminisztratív hibával”

magyarázta a kihagyást. A földeket aztán – kevesebb mint egy év birtoklás után – eladta, akárcsak a tulajdonostársa. Hogy az eladásból származnak-e újabb „ingyenes” ingatlanai, azt nem tudni.

A miniszternek ugyanakkor vannak értékpapír-befektetései: több mint 2 millió forintnyi biztosítása, 60,5 millió forintnyi állampapírja, és 18 millió forint önkéntes magánnyugdíjpénztári megtakarítása is. Készpénzben 2 millió forintról vallott, de forintszámlán további 12 milliója, devizában 4,8 milliónyi megtakarítása van. Mindezeken túl Mager 27 millió forintos hiteltartozással rendelkezik, amelynek jogcíme „ingatlan vételár-hátralék”.

Mager Andrea havi ötmillió forintot keres tárca nélküli miniszterként, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a fizetése arányos legyen a felügyelete alá tartozó terület vezetőinek a fizetésével. Ezen túl ingatlan bérbeadásból havi 500 ezer forintja származik a bevallás értelmében.

Káslernek nincs háza, de szenvedélyes műgyűjtő

Eladhatta a VI. kerületi lakását Kásler Miklós, legalábbis az idei vagyonnyilatkozatában nem szerepel a 40 négyzetméteres ingatlan, amelynek fele részben volt ő a tulajdonosa.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs ingatlantulajdona, „csak” haszonélvezője egy lakásnak az I. kerületben, egy családi háznak Budakeszin, valamint egy sárvári háznak és egy révfülöpi nyaralónak. Hogy mennyi jött be a lakás eladásából, az nem derül ki, hiszen az emberi erőforrások miniszterének 20 millió forintnyi készpénzes megtakarítása nem változott tavalyhoz képest, a bankszámláján pedig mindössze 1,8 millió forinttal tart többet. Így majdnem 26 millió forintnyi megtakarítással vágott neki 2021-nek, de a befektetési jegyben tartott 6,39 milliója sem gyarapodott komolyabban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóra érkezik az Emmi Tükörtermébe 2020. augusztus 25-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóra érkezik az Emmi Tükörtermébe 2020. augusztus 25-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az emberminiszter igazi műgyűjtő: 11 festménye, 6 perzsaszőnyege, herendi étkészlete, ezüst evőeszköze, koloniál garnitúrája és egy 19. századi tabernákuluma is van, az orvosi múltjára pedig egy műtőberendezés és az egészségügyi cége emlékeztet. Miniszteri feladatai mellett a modellváltáson elsőként átesett Corvinuson oktat, ezért 73 900 forintot kapott tavaly.

Szabó Tünde hirtelen milliomos lett

2019-ben egy forintja se volt Szabó Tünde sportért felelős államtitkárnak, de a férjével közösen felvett 24 millió forintos devizahitelből még hátra volt 10,5 millió forint. Ehhez képest igen jó évet zárt tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkára. Nemcsak az Európai Úszószövetség (LEN) alelnöke lett, de

megjelent 5,75 millió forintnyi megtakarítás a bankszámláján, és 6 milliót törlesztett férjével a devizahitelből.

Ügyvédi tevékenységét évek óta szünetelteti, ám az olimpiai járadék ezüstérmes úszóként jár neki az államtitkári fizetés és a képviselői díj mellé. Ez utóbbi azonban évek óta nem szerepel valamilyen oknál fogva a vagyonnyilatkozatában.

Kovács Zoltánnak se lakása, se autója

Elég kurta a kommunikációs államtitkár vagyonnyilatkozata: nincs egyetlen ingatlan sem a nevén, és már a 2008-ban vásárolt Ford Mondeo kocsija sincs meg. Értékapapírban, takarékbetétben, bankszámláján továbbra sincs megtakarítása, négymillió plusszal viszont 13 millióra nőtt a készpénze.

Az államtitkárnak kutyája és vadászszenvedélye viszont van. Fotó: Kovács Zoltán Facebook-oldala
Az államtitkárnak kutyája és vadászszenvedélye viszont van. Fotó: Kovács Zoltán Facebook-oldala

Továbbra is a Nimród vadászújság főszerkesztője, ebből havi bruttó 500 ezer forintja jön be. (Kovács a vadászati világkiállítás kormánybiztosa.) Emellett kültagként még mindig ötven százalékos tulajdonosa a debreceni Unicornus Bt-nek, nyeresége belőle viszont elvileg nincs, mert a rubrikát áthúzta.

Fürjes Balázs csak a lakhatásra koncentrál

Vagyonnyilatkozata értelmében Fürjes Balázsnak egy 258 négyzetméteres II. kerületi családi háza van, amelyet 2015-ben vásárolt. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára más ingatlant, vagy ingóságot nem – így egy autót sem – tüntetett fel, ugyanakkor több mint 64 millió forintot tart bankban. Tartozása, vagy gazdasági érdekeltsége nincs, ahogyan az állami tisztségen kívüli bevétele sem.

Dömötör Csaba beújított egy autót 2020-ban

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Rogán Antal helyettese eladta az öt éve lízingelt Ford Mondeóját, és vett helyette egy Peugeot 5008-at. Közel 5 millió forinttal így is növelni tudta megtakarításait: 12,4 milliója van készpénzben, 29,8 millió állampapírban, 3,6 milliót pedig betett a bankba. A friss vagyonnyilatkozat értelmében 10 millió forintos hiteléből egy forintot se törlesztett tavaly, igaz, a fizetése se nőtt 2019 óta. Továbbra is Vácon van egy háza és egy telke, mindkettőnek ötven százalékos tulajdonosa.

Menczer Tamásnak a fizetése nőtt leginkább

Menczer Tamás Egy 46 négyzetméteres bajai társasházi lakást kapott ajándékba 2020-ban a külügyi államtitkár a friss vagyonnyilatkozata szerint, aminek ő lett az egyedüli tulajdonosa. Mellette továbbra is megvan a 143 négyzetméteres budakeszi ikerháza, és a siófoki üdülője. Értékpapírban, takarékbetétben továbbra sincs megtakarítása, de a meglévő egymillió forint is eltűnt a bankszámlájáról. A fizetése viszont 400 ezer forinttal nőtt egy év alatt, most bruttó 1,75 milliót keres havonta.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!