Cser-Palkovics szerint nem a kormány vonja el a forrásokat az önkormányzatoktól

2021. január 22. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Január végén küldik el a megyei jogú városok a kormánynak, hogy milyen kompenzációt kérnek a települések egyik fő bevételi forrását jelentő iparűzési adó részleges eltörlése miatt. Erről Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere beszélt a Népszavának.

Miközben a főváros köztéri plakátolásba kezdett a kormányzati elvonások miatt, Székesfehérvár polgármestere továbbra is kitart amellett, hogy nem a kormány vonja el a forrásokat az önkormányzatoktól, hanem a járvány miatt „mindenkinek bele kell harapnia a saját ujjaiba is”.

Cser-Palkovics András. – Fotó: Bődey János / Telex
Cser-Palkovics András. – Fotó: Bődey János / Telex

Cser-Palkovics nem érzi jogosnak azt a kritikát, hogy az ellenzéki vezetésű települések ne jutnának szabadon felhasználható forráshoz, hiába történt év végén az, hogy szinte csak a kormánypárti települések kaptak milliárdokat a kormánytól. Székesfehérvár polgármestere szerint ugyanakkor a Modern Városok Program vagy az uniós források elosztása nem politikai alapon megy.

„Lehet olyan elem, amit egy-egy ellenzéki polgármester sérelmez, de hitelesebb lenne, ha pozitívumokról is beszélnének” – fogalmazott a polgármester, aki szerint „soha nem kaptak annyi lehetőséget a megyei jogú városok (…), mint az elmúlt tíz évben.” Erre az adósságkonszolidációt, az uniós források elosztását, a Modern Városok Programot és az iparűzési adóbevételek alakulását említette.

Azt ugyanakkor ő is hiányolja, hogy az önkormányzatokat érintő hosszabb távú kérdésekről nincs érdemi párbeszéd a kormánnyal. Példaként azt említette, hogy sok feladatra (pl. közterületek, temetők rendben tartására, a hivatal fenntartására) nem kapják meg az önkormányzatok a megfelelő mértékű feladatfinanszírozást, ezért helyi adóbevételekből kell kiegészíteniük.

Cser-Palkovics Andrással tavaly novemberben mi is beszélgettünk az önkormányzatok helyzetéről, az interjúnkat itt lehet elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!