„Orbán a felperzselt föld taktikáját alkalmazza”

2021. január 18. – 14:41

frissítve

„Orbán a felperzselt föld taktikáját alkalmazza”
A fővárosi önkormányzat plakátjai a Városháza téren – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Világossá akarjuk tenni, hogy mi, fővárosi, és kerületi polgármesterek a közszolgáltatásokért aggódunk, jelentette be Karácsony Gergely, hogy egész Budapest területére kiterjedő, jelentős megjelenéssel operáló közterületi kampányt indít hétfőn a fővárosi önkormányzat és több kerület, hogy felhívják a figyelmet arra, véleményük szerint alapvető közszolgáltatások kerülhetnek bajba a kormányzati elvonások miatt.

A főpolgármester több kerületi polgármesterrel tartott online sajtótájékoztatóján arról beszélt, nem magukért aggódnak, hanem egyértelművé akarják tenni, hogy a helyi önkormányzatoktól szolidaritást elvárva – és hivatalosan a koronavírus okozta gazdasági válság miatt kényszerintézkedésként hozott – elvett adóbevételek a budapestiek pénzét jelentik, amelyre nem gazdasági kényszerből, hanem politikai, hatalmi logika mentén, pártpolitikai hadjáratként tette rá a kezét a kormány.

Hétfőn reggel a 24.hu írta meg, amit a főpolgármester már vasárnap beharangozott, „az egész várost beterítő” kampányt indít hétfőn a fővárosi önkormányzat,az üzenetek szerint az elvonások és az önkormányzatok legfőbb bevételi forrását jelentő helyi iparűzési adó megfelezése miatt a tömegközlekedésnek, a szemétszállításnak, az utak karbantartásának és a város zöldítésének forrásai apadhatnak el.

Az üzenetek olvashatók lesznek a plakátok mellett padlómatricákon, kukákon, üvegfelületeken is, tehát nem csak klasszikus reklámfelületeken. Az önkormányzat így komolyabb médiavásárlási költség nélkül tud hirdetni, az összkiadás 22 millió forint, ami a gyártás, a kihelyezés és a digitális hirdetések költségeit is magában foglalja. Hétfőtől indul egy új honlap is, a vedjukmegbudapestet.hu, forrásunk állítása szerint ennek az oldalnak, valamint az ott látható filmnek a költségei is benne vannak a 22 millióban. A főváros azt a lehetőséget használja ki, hogy az előző városvezetés olyan szerződéseket kötött, amelyek lehetőséget adnak rá, hogy köztájékoztatási célra ingyen vehet igénybe az önkormányzat reklámfelületeket.

Karácsony Gergely most azt is mondta, a kampány célja, hogy erősítsék a város közösségét, mert Budapestnek nemcsak a koronavírussal, hanem 3 válsággal is szembe kell néznie ebben az évben. Egy nyilvánvalóan egészségügyi válság a járvány maga, és a főpolgármester most is elmondta, azt kérik a fővárosiaktól is, hogy amint erre lehetősége lesz, oltassa be magát mindenki, mert csak megfelelő átoltottság esetén képes a társadalom felülkerekedni a kóron. Karácsony emlékeztetett ugyanakkor, hogy a járvány nyomában gazdasági válság is van, és noha mindent megtettek, és mindent megtesznek, Budapestet rendkívüli módon sújtja ez a gazdasági visszaesés. A harmadik válság tetézi szerinte a helyzetet, hiszen mint Karácsony fogalmazott:

„sajnos Magyarországon a kormány egyik kezével a járvány ellen küzd, a másik kezével viszont az önkormányzatok ellen”.

A főpolgármester ismét felsorolta azokat az elvonásokat, amelyek szerinte és több kerületi polgármester szerint is az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét, esetenként fenntarthatóságát veszélyeztetik. Az elvonásokról és a kialakult feszültségről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Karácsony most mindezt azzal egészítette ki, hogy teljes körű és automatikus kompenzációt követel a kormánytól, a felére csökkentett iparűzési adó kiesése miatt, így a kampánnyal meg akarják mutatni a fővárosi erőt, és rá akarják bírni a kormányt, hogy függessze fel a megszorításokat. A főpolgármester egyúttal továbbá arra kéri a budapesti vállalkozásokat: ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét.

Karácsony Gergely, Naszályi Márta, Pikó András, Baranyi Krisztina, Őrsi Gergely és Cserdiné Németh Angéla a Városháza téren – Fotó: Bődey János / Telex
Karácsony Gergely, Naszályi Márta, Pikó András, Baranyi Krisztina, Őrsi Gergely és Cserdiné Németh Angéla a Városháza téren – Fotó: Bődey János / Telex

A XV. kerület DK-s polgármestere, Cserdiné Németh Angéla azt mondta, 2021-ben máris 168 milliót, napi 9,6 millió forintot vont el a kerületétől a kormány, azaz „másodpercenként 111 forintot vesz el a kerületiektől”, persze csak azoktól,ahol nem a Fideszhez tartozó polgármestert választottak a polgárok. Ennek ellenére – mint mondta – azon dolgoznak, hogy a közszolgáltatásokat fenntartsák, és a kerületiek minél kevesebbet érezzenek az elvonásokból.

A független ferencváorsi polgármester, Baranyi Krisztina azt hozta az elvonások szempontjából példaként, hogy egy várost nemcsak működtetni kell, hanem meg kell őrizni épített örökségét is, Ferencváros márpedig 30 éve rehabilitálja a helyi épületeket, ám „ez idén biztosan elmarad”. Baranyi szerint mindezek az elvonások úgy sújtják a fővárosi állampolgárokat, hogy az önkormányzatok részben sokszor az állam, a kormány helyett is részt vesznek a járványkezelésben.

„Amit elvesznek tőlünk most, azt nem tudjuk önöknek visszaadni, márpedig idén mindent elvesznek az önkormányzattól, amitől jó egy városban élni”

– fogalmazott. Józsefváros polgármester, Pikó András azzal kezdte, elkeseredett és indulatos a példátlan kormányzati elvonások miatt, szerinte ugyanis egyértelmű, hogy ezek mögött politikai ambíciók állnak. Mint fogalmazott:

„Orbán Viktor nem tiszteli a választóinkat, nem tiszteli a választóink akaratát, a felperzselt föld taktikáját alkalmazza.”

Pikó arról is beszélt, meglátásuk szerint egyáltalán nem a szolidaritásról, a közös lemondásról van szó, hiszen miközben egyes magyar állampolgárok jövőjét, megélhetését, vagy éppen ellátását sodorják veszélybe az elvonásokkal, addig „Orbán a másik kezével tömi oligarchái zsebeit”.

Azt is mondta, Józsefváros a legnehezebb sorsú kerület a lakosság összetétele miatt, mégis arányait tekintve itt volt a legnagyobb elvonás: 4,5 milliárd forint. „De kitüntetett helyzetben vagyunk, mert nekünk van a legbefolyásosabb országgyűlési képviselője, Kocsis Máté”. A polgármester szerint minden politikai és emberi logika azt mondatná Kocsissal, hogy küzd az elvonások ellen és a kerület mellett, ehelyett szerinte a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője „az élharcosa ennek a politikai bosszúnak”, ezért Pikó szerint a 4,5 milliárdos elvonás Kocsis-csomag. Azt is mondta, minden nap el fogják, mert el kell mondaniuk azt, ami a most induló kampánnyal is tisztázni szeretnék: önként vállalt feladataikról mondanak le, be kell zárniuk intézményeket, meg kell váljanak dolgozóiktól azért, hogy működtetni tudják a kerületeiket.

Felszólalt Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere is, aki szerint pont

„nem azért indultam a választáson 2019-ben, hogy ilyen sajtótájékoztatókat tartsunk”.

Kiemelte, hogy ő arra vállalkozott, hogy a programjában megfogalmazottakat megvalósítsa, és a politikai bosszú azt jelenti, hogy éppen ebben akadályozza meg a kormány, ebben kötik meg a polgármesterek kezét. Őrsi beszélt arról, hogy tisztában vannak vele, hogy a válság mindenkire terhet ró, és ezt a terhet az önkormányzatok, és a kerületi lakosok maximálisan viselik is. Ám szerinte a tavalyi nehéz évet követően mostanra három érték került veszélybe: a részvételiség, a szolidaritás, a kiszámíthatóság.

A budavári polgármester, V Naszályi Márta azt mondta: az óvodák, az iskolák, a közterületek takarítása, tisztán tartása, és egyéb alapvető közszolgáltatások úgy működnek, hogy 10-ből 7 forintot az önkormányzat saját bevételéből tesz hozzá a költségvetésből e feladatokra kapott forrásokhoz. „Most ezeket veszik el”, tette egyértelművé. A Párbeszéd politikusa úgy látja, miközben a Budavári Önkormányzati költségvetésének csaknem 15 %-át egyik napról a másikra vonná el a kormány, látványberuházásokra 2021-ben is jut pénz, a Hauszmann Programhoz egyetlen év végi kiköltekezős döntéssel plusz 73 milliárd forintot – az I. kerület 3 évi teljes működési költségvetését – rendelt.

„Nem igaz, hogy nincs pénz”

– fogalmazott a polgármester, kiemelve, azért van szükség erre a kampányra, hogy mindenki számára világos legyen, mit tesz a kormány, miközben a polgármesterek szeretnék biztosítani minden egyes Budapesten, a kerületeikben élő állampolgárnak, „hogy tiszta városban, hogy egészséges városban élhessen, és hogy a gyermekei megkapják azt a tisztességes nevelést és fejlesztést, amely számukra is jár”.

A Fidesz budapesti szervezete minderre úgy reagált:

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!