Magyarország segítene Azerbajdzsánnak a hegyi-karabahi háború utáni újjáépítésben

2021. január 14. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország kész segítséget nyújtani az újjáépítésében Azerbajdzsánnak a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus helyszínén – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország mindig is kiállt Azerbajdzsán területi integritása mellett és a konfliktusok tárgyalásos megoldását pártoltuk. A konfliktus végeztével ma már arról tárgyaltunk, hogy a magyar vállalatok miként vehetnek részt a korábban háború sújtotta területek újjáépítésében” – olvasható a bejegyzésében.

Szijjártó csütörtökön videokonferencián tárgyalt Sahil Babayevvel, a magyar-azeri Gazdasági Vegyes Bizottság társelnökével. A megbeszélésről Szijjártó azt írta, hogy azeri oldalról üdvözlik, hogy az Exim Bank 100 millió dolláros hitelkeretet nyitott az újjáépítési programban részt venni szándékozó magyar vállalatok számára. Emellett 25 ezer euró támogatást is felajánlott aknamentesítésre.

„A magyar vállalatok az elmúlt időszakban jelentősen növelték jelenlétüket az azeri piacon: a MOL a valaha megvalósult legnagyobb magyar vállalati befektetést hajtotta végre, a Wizz Air készen áll járatai újraindítására, a Hell 25 százalékos piaci részesedésre tett szert, és újraindult a szarvasmarha exportunk is” – írta Szijjártó, aki szerint kritikus fontosságú, hogy minél több forrásból tudjunk gázt vásárolni.

Azerbajdzsán és Európa között létrejött a közvetlen gázvezeték összeköttetés, az MVM és az azeri gázvállalat megkezdték a szerződéses kapcsolatok felépítését, így reális, hogy a 2020-as évek közepétől Azerbajdzsánból is érkezhet gáz Magyarországra – írja a külügyminiszter.

A hegyi-karabahi konfliktusról ebben a cikkben írtunk részletesen. Az azeri és örmény erők között 2020. szeptember 27-én szokatlanul komoly harcok törtek ki, amik egészen november 10-ig tartottak, amikor is a felek egy váratlan fegyverszünettel véget vetettek a háborúskodásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!