Megállapodást írtak alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról

2020. november 9. – 23:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról, írja az MTI az örmény kormányfő bejelentése alapján.

„A nyilatkozat tartalma kimondhatatlanul fájdalmas számomra és népünk számára. Ezt a döntést a katonai helyzet mélyreható elemzésével és a helyzetet leginkább ismerő embereknek az értékelése alapján hoztam meg”

-írta az Pasinján.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta kérdés Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háborúban szakadt el, 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

1996-ban kikiáltották Hegyi-Karabah függetlenségét, ezt azonban egy ország sem fogadta el, Azerbajdzsán és Örményország is saját területének tekintette az autonómiáért küzdő térséget. Az 1994 óta életben lévő fegyvernyugvást mindkét fél rendszeresen megsérti, szeptember 27-én újultak ki ismételten a felek közötti harcok.


A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!