A Debreceni Egyetem vezetése nem hagyta jóvá szülészeti klinikájuk szabad orvosválasztásról szóló Facebook-bejegyzését

2021. január 11. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben reagált a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése arra a Facebook bejegyzésre, amelyik a hétvégén jelent meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika Facebook-oldalán. Ebben írtak arról, hogy a debreceni szülészeti klinikán a hálapénz kivezetésére hivatkozva átmenetileg megszüntetik a fogadott orvossal történő szülést.

Az egyetem vezetése a hétfőn kiadott közleményben azt írja, hogy

„a tájékoztatás nem a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának hivatalos álláspontja, az a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetésének tudta nélkül, előzetes egyeztetés mellőzésével jelent meg, annak tartalmával a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése nem tud azonosulni”.

A közlemény ezután úgy folytatódik, hogy „a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése elkötelezett a hatályos jogszabályok, így az ide vonatkozó törvény maximális betartása és betartatása mellett. Mindezek alapján a Klinikai Központ Elnöke a Debreceni Egyetem vezetésével egyetértésben utasította a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika igazgatóját, hogy az orvosválasztás és a várandósok gondozása a törvényi szabályozás szigorú betartásával történjen és mindent tegyenek meg a zavartalan, színvonalas ellátás érdekében”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton azt közölte, hogy a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetőség a szabad orvosválasztás jogát korlátozni

Arról, hogy hogyan tud működni az egészségügy hálapénz nélkül, ebben a hosszabb cikkünkben írtunk.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass