Nem korlátozhatják Debrecenben a szabad orvosválasztást

2021. január 9. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

A hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetőség a szabad orvosválasztás jogát korlátozni – ezt az Emmi közölte az RTL Klubbal azután, hogy néhány napja híre ment: a debreceni szülészeti klinikán a hálapénz kivezetésére hivatkozva átmenetileg megszüntetik a fogadott orvossal történő szülést. A szabad orvosválasztás úgynevezett alapjog, azt bárhogyan szabályozni – így korlátozni is – csak törvényi szinten lehet.

A Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán idén januártól nem szülhetnének a kismamák automatikusan annál az orvosnál, akihez a terhesgondozás heteiben, hónapjaiban jártak. Erről előzetesen nem tájékoztatták őket, így azok, akik az év első heteire vannak kiírva, csak most szembesültek ezzel a döntéssel.

Az állami és magánpraxis márciustól fog szétválni, de épp a szülész-nőgyógyászokkal várhatóan kivételt tesznek, bár a hálapénzt nekik sem szabad elfogadniuk, emlékeztet az RTL Klub híradója. A Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a hálapénz kivezetésére hivatkozva tiltanák a fogadott orvossal szülést, ami ellen a kismamák tiltakozó petíciót indítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!