A Twitter törölte Kovács Zoltán kétszáz követőjét, mire az államtitkár Orwellt idézett

2021. január 11. – 10:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitter törölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, nemzetközi szóvivő közel kétszáz követőjét. A hírt maga Kovács osztotta meg a Facebookon. Mint írta, „egyik napról a másikra megfosztották” a követőitől.

Az államtitkár szerint az az elmúlt napok divatja, „legújabb hobbija”, hogy a közösségi média felfüggeszti vagy letiltja „a nekik nem tetsző – általában konzervatív, jobboldali – hangokat”, ezzel pedig szerinte azt bizonyítják, hogy mégsem olyan fontos nekik a sokszínűség, hiába hirdetik azt.

Kovács neveket nem mondott, de a Capitoliumnál történt zavargások miatt a Twitter a hétvégén végleg felfüggesztette Donald Trump fiókját, mert szerintük az elnök pénteken két bejegyzésével is megszegte az oldal szabályzatát. Ezután a Trump-kampány hivatalos fiókját, az @TeamTrump-ot is törölte a Twitter, ahogy Gary Cobyét, Trump digitális igazgatójáét is. Coby profilját azután függesztették fel, hogy átnevezte Donald J. Trumpra, és úgy kezdett el tweetelni. Ezenkívül eltávolították Sidney Powell és Michael Flynn fiókját is. Powell Trump ügyvédje volt a novemberi választás eredményét megfordítani kívánó perek során, Flynn pedig Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója, aki novemberben kapott elnöki kegyelmet Trumptól.

Trump Twitter-fiókjának örökös felfüggesztése után nem sokkal a Google törölte a Play Áruházból a Parler nevű applikációt, melyet a „jobboldali Twitterként” is szoktak emlegetni, mivel a novemberi elnökválasztás után több millió Trump-szavazó vándorolt át oda a Twitterről. Az app a cenzúrával vádolt Twitter és Facebook alternatívájaként és a szólásszabadság őreként hirdeti magát, és szinte kizárólag Trump-szavazók használják. Azóta az Apple is bejelentette, hogy az alkalmazás kezelőinek 24 órájuk van szigorítaniuk a portál szabályzatán, különben az App Store-ból is kikerül az alkalmazás.

Kovács Zoltán a saját követőinek törlésére George Orwell 1984 című könyvéből idézett a szabadságról: „A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!