Müller: A koronavírusban elhunytak három százalékának nem volt más krónikus betegsége

2020. december 30. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mai nap legkedvezőbb járványügyi hírével kezdte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatót Müller Cecília. Reggel 70 ezer vakcina érkezett Magyarországra, amely további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy további adagokat is megrendeltek, és több tételben, folyamatosan érkeznek jövőre a vakcinák az országba. Szerdán 21-re bővült az országban oltóhelyek száma, de

jövő év elején már 25 helyen fognak oltani.

Müller az RTL Klub kérdésére azt mondta, hogy van oltási terve Magyarországnak, és ezt hamarosan nyilvánosságra is fogják hozni.

Először az egészségügyi intézmények dolgozói kapják meg a vakcinát, majd az oltási terv alapján haladnak tovább. Müller arról is beszélt, hogy minden esetben az oltó orvos dönt arról, hogy be lehet-e adni a vakcinát. Ehhez előzetesen egy kérdőívet és egy beleegyező nyilatkozatot kell kitölteni. Az oltás nagyjából fél órát vesz igénybe: a kérdőív kitöltése után jön az oltás, majd 15-20 perc megfigyelési időszak következik, és a végén egy oltási kártyát kapunk.

Müller arról is beszélt, hogy lehetnek az oltásoknak mellékhatásai, de nem súlyosak. Eddig általában helyi reakciókat tapasztaltak, fájdalmat, bőrpírt, vagy egy kis duzzanatot az oltás helyén, de ez aztán magától elmúlik a tisztifőorvos szerint, és semmilyen beavatkozást nem igényel.

Négy nap alatt 3789 egészségügyi dolgozót oltottak be.

Már több van mögöttünk

Az elmúlt néhány napban viszonylag kedvezőbb adatokról tudunk beszámolni, folytatta a tisztifőorvos, de ez nem jelenti azt, hogy a járványügyi éberséget nem kell fenntartani. Müller szerint arra kell készülni, hogy még hosszabb ideig be kell tartani a mostani szigorú higiéniás szabályokat.

„Úgy gondolom, hogy már több van mögöttünk, mint előttünk”

– fogalmazott Müller.

A Somogyi Hírlap kérdésére azt mondta, hogy elsősorban az idős, krónikus beteg halnak meg a vírusban, csak ritkán vannak fiatal áldozatok is, és még ritkább, hogy ne lenne más betegsége az elhunytnak. Ők jellemzően kétoldali tüdőgyulladásban, többszervi elégtelenségben halnak meg.

„A járvány kezdete óta, ha az összes elhunytat számoljuk, akkor mindösszesen csak 3 százalékban nem találtunk olyan betegséget, krónikus betegséget (…), ami a halálhoz vezethetett volna, hanem kizárólag és csakis a koronavírus-fertőzést tudtuk azonosítani halálokként”

– jelentette ki Müller. Az elhunytak átlegéletkora a 76 évhez közelít.

A Bors a vírus brit, gyorsabban terjedő mutációjáról tett fel kérdést, amely már több európai országban is megjelent. Müller azt mondta, hogy ez a mutáció nem veszélyesebb annál, mint ami nálunk is jelen van, csak gyorsabban terjed. Azt is mondta, hogy szeptember eleje óta az Angliából érkezett koronavírusos betegek mintáit összevetik az itteni fertőzöttekkel, és egyelőre nem azonosítottak Magyarországon a vírus brit mutációjából.

Az elmúlt 24 órában 1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, 137 beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 165 880 fő.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!