70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra

2020. december 30. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni német vakcina második, 70 ezer oltóanyagot tartalmazó szállítmánya szerdán kora reggel, tudósított a Liszt Ferenc repülőtérről az állami hírtelevízió. Az MTI emlékeztet, a német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájából az első szállítmány szombaton érkezett Magyarországra, és szerdáig már több mint 3500 egészségügyi dolgozót be is oltottak.

A szerda reggel Németországból érkezett Boeing 757-es fedélzetén újabb 70 ezer oltóanyagot hoztak Magyarországra, ez 35 ezer magyar egészségügyi dolgozó oltására elegendő.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. A vakcina célba juttatásáért a UPS felel. A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten.

Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő. Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak. A közmédia információi szerint a közeljövőben újabb nagy mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcinaszállítmányra lehet számítani.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől