Egyre több országban jelenik meg az Angliában azonosított, gyorsan terjedő koronavírus-mutáció

2020. december 25. – 23:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azonosították Franciaországban az első fertőzöttet, akiben a koronavírus Nagy-Britanniában feltűnt mutációját mutatták ki – írja az AFP hírügynökség Twitteren.

Sok ország nagyon igyekezett a britek előtti lezárásokkal a határain kívül tartani az új, gyorsabban terjedő vírusvariánst, eszerint a franciák nem jártak sikerrel (sőt, valójában nem zárható ki, hogy Franciaországban, vagy a kontinens más országaiban is voltak már korábban ilyen megbetegedések, csak az angolok előbb azonosították a vírustörzset). A francia kormány ebbéli igyekezetének köszönhető a több ezres kamionsor is, ami a Dovertől Calais felé tartó teherjárművekből alakult ki, ugyanis a mutáció felbukkanása után előbb teljesen leállították a közlekedést, majd csak negatív vírusteszttel engedték átkelni a csatornán a kamionosokat.

AFP szombat délelőtt már azt is írta, hogy Spanyolországban is kimutatták a koronavírus új, gyorsan terjedő változatát. Az új variánst négy emberben találták meg Madridban, mindannyiuk fertőzöttsége angliai utazáshoz kötődik. Nem sokkal később, szombat délután a Reuters arról adott hírt, hogy Svédországban, egy Nagy-Britanniából érkező utasnál is kimutatták az új koronavírustörzset – a kérdéses személy az érkezése után karanténba vonult, így egyelőre nem találtak további, az új mutációval fertőzött személyeket.

Svájcban is három embernél azonosították a koronavírus brit mutációját, közülök ketten brit állampolgárok. A BBC azt írja, Svájc az egyetlen ország Európában, ahol nyitva hagyták a sípályákat az ünnepekre, és brit turisták százai érkeztek a svájci Alpokba az elmúlt hetekben.

Szombat este Kanadában is bejelentették, hogy megjelent a vírus mutációja – derült ki az AFP Twitter-bejegyzéséből.

A SARS-CoV-2 vírus megjelenése óta már sokszor mutálódott, ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, több mint 12 ezer mutációját tartják nyilván a tudósok. Ezek között viszont kevés olyan van, ami jól tudott volna terjedni az emberek között, sok mutáció amilyen gyorsan kialakult, olyan hirtelen el is tűnt, néhány jellemző vírustörzs felelős a legtöbb megbetegedésért.

A Dél-Angliában már szeptemberben is azonosított, SARS-CoV-2 VUI 202012/01 néven futó új mutánsnak csak a tüskefehérjéjében kilenc mutációt fedeztek fel, és sokkal hatékonyabban terjed, mint a korábbi mutációk. Az első kutatások szerint jelentősen, 0,4-del képes megemelni a Covid-19 reprodukciós rátáját, de nem okoz súlyosabb lefolyású betegséget, mint az eddigiek, és nem is marad észrevétlenebb.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!