Novák Katalin: Most magasabb a támogatottságunk, mint az előző két ciklus azonos időszakában, amelyek után kétharmaddal nyertünk

2020. december 24. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évzáró interjút adott a kormánypárti Magyar Hírlapnak Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, ahol a családvédelmi akcióterv, a házasságkötések számának növekedése és az otthonteremtési program tapasztalati mellett pártpolitikai kérdésekről is beszélt.

Előkerül az interjúban például Novák szerencsétlenül elsülő videója, amiben arról beszélt, hogy ne higgyék el a nők, hogy folyamatosan versenyezniük kellene a férfiakkal, hogy életük minden pillanatában össze kéne mérni magukat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkezniük, mint a másiknak. Erre korábban már úgy reagált, hogy kiforgatták, elferdítették és tudatosan félreértelmezték a szavait, és most pedig úgy fogalmazott

„Ahogy a járvány elleni védekezésben, úgy itt is a békétlenség a baloldal érdeke, így mindent megtesz azért, hogy szítsa az indulatokat, nem kímélve a másik emberi méltóságát, családját, magánéletét sem”

A Szájer-botrány után először a Medián adott ki felmérést december 16-án, amiben már mérhetők, és összehasonlíthatók voltak a botrány előtti és utáni számok, ez pedig a Fidesz 6%-os gyengülését mutatta, majd december 23-án a Republikon írta, hogy október óta 4%-ot esett a Fidesz támogatottsága. Novák az interjúban úgy jellemzi 2020-at a Fidesz szempontjából, hogy

„eddig bármilyen megpróbáltatással szembesültünk, a politikai közösségünk erősödött, és nem gyengült”.

Szerinte részben éppen ez adja a Fidesz erejét. A lap – bár a kérdésében nem említi Szájert, inkább „eseményekről” beszél – rákérdez Nováknál, hogy befolyásolták-e a párt népszerűségét ezek az „események”, és hatással lehet-e ez a '22-es választásokra, hiszen több közvélemény-kutató cég is a Fidesz népszerűségének csökkenését mérte.

Novák válaszában azt mondja, a lényeg a végeredmény, nem a pillanatnyi állás, és sokaknak érdeke, hogy már idejekorán elhitessenek valamit a választókkal, és meggyőzzék őket arról, az eredmény nem rajtuk múlik, az már eleve eldöntött dolog. Szerinte egy közvélemény-kutatás nem befolyásolja az országgyűlési választásokat, de hozzáteszi:

„most magasabb a támogatottságunk, mint az előző két ciklus azonos időszakában, amelyek után kétharmaddal nyertünk”.

Az interjúban szóba kerül a Fidesz és az Európai Néppárt viszonya is, a kérdés például, hogy elképzelhető-e hogy elhagyja a pártcsaládot a Fidesz. Novák szerint ez a kérdés évek óta terítéken van, a helyzet pedig nem javul az Európai Néppártban. „Egy valóban konzervatív, kereszténydemokrata politikai közösség az igazságnak igyekszik többséget szerezni, nem önmagáért a hatalomért küzd”, mondja, ezt pedig szerinte egyre többen felejtik el. Majd így fogalmaz:

„A határozott kiállás az értékek mellett azzal a kockázattal jár, hogy ideig-óráig ellenzékben is kell dolgozni. Ezt pedig a legtöbben szeretnék elkerülni. Inkább vállalják, hogy feladják az általuk addig képviselt értékeket azért, hogy hatalomhoz jussanak vagy ott maradhassanak”.

A lap kérdésére, miszerint „akkor nem is az a jó kérdés, hogy a Fidesz melyik pártcsaládot választja, hanem az, hogy a széteső pártcsalád melyik részével egyesül?” Novák azt mondja:

„a Fidesz az európai politika egyik legerősebb pártja, határozott válaszokkal, elismert vezetővel. Angela Merkel közeljövőben esedékes távozása után Orbán Viktor lesz a legnagyobb tapasztalattal rendelkező miniszterelnök. Sokan dolgoznának szívesen vele egy csapatban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!