Novák Katalin: Kiforgatták, elferdítették és tudatosan félreértelmezték a szavaimat

2020. december 15. – 21:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin cáfolta, hogy a hétfőn közzétett videóban azt mondaná, hogy „egy nőnek nem kell akkora fizetés, mint egy férfinak.” A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában azt mondta, a szavait kiforgatták, elferdítették és tudatosan félreértelmezték.

Novák szerint ő annyit mondott, nem jó az, ha az egész élet a férfiak és nők közötti versengésről szól. Ehelyett úgy véli, sokkal jobb együttműködésként megélni, hogy „vannak a nők és vannak a férfiak, különböző adottságokkal, de ez nem arról szól, hogy egy nőnek ma Magyarországon ne lenne éppen annyira lehetősége kiteljesedni a szakmájában, mint egy férfinak” – mondta Novák, és sajnálja, ha valaki félreértelmezte azt a mondatát, hogy: „Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kéne mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a másiknak.”

Később kijelentette, az semmiképp sem elfogadható, ha valakit ugyanabban a pozícióban hátrány ér azért, mert nő. „Ez ellen természetesen küzdeni kell. Magyarországon minden szabály garantálja, hogy ilyen típusú visszaélés ne történhessen.”

Elmondta, hogy szerinte a kormány azon dolgozik, hogy valódi döntési szabadságot, lehetőségeket kínáljon. „Ha ma Magyarországon egy nő vagy egy férfi úgy dönt, hogy nem szeretne megházasodni, nem szeretne gyermeket, akkor semmilyen hátrány nem éri. És azt sem szeretnénk, hogy azt se érje hátrány, akik úgy döntenek, hogy megállapodnak és gyereket vállalnak” – mondta.

Novák beszélt az Alaptörvény kilencedik módosításáról is, amiben rögzítették, hogy, az anya neme nő, az apáé pedig férfi. Szerinte ez egy megkérdőjelezhetetlen igazság: „Néha az evidenciákat is rögzíteni kell, betonszilárdsággal” – mondta. Szerinte most olyan támadás éri ezeket az alapvetéseket, amire a kormánynak valamilyen formában reagálnia kellett.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!