Már 10 millió felett jár a civilek által összedobott nyomravezetői díj az olajszennyezés felderítésére

2020. december 22. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tízmillió forint nyomravezetői díj gyűlt össze eddig annak felderítésére, ki okozta a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál történt olajszennyeződést, ebből kedd délutáni állás szerint 8,1 millió forint érkezett civil felajánlásként, 2 millió forint pedig a rendőrség részéről.

December elején történt olajos vízszennyezés Szigetszentmiklósnál: valaki több ezer liter fáradt olajat öntött ki a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál.

A szennyeződés a nyílt vízre nem jutott ki, de örökre elpusztított egy úszólápot 1800 négyzetméternyi területen.

Pfeifer Rikárd, aki az első, félmillió forintos nyomravezetői díjat felajánlotta, azt mondta riportunkban, az olaj alá szorult kétéltűek, hüllők és halak szinte mind elpusztultak, megfulladtak. Eddig csak néhány élőlény került elő élve, köztük egy mocsári teknős és egy növendék vízisikló, akit az egyik vízügyes a Telex munkatársával együtt fedezett fel és mentett meg.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Még évekig tarthat, mire a szennyezés előtti állapotot újra elérheti a Natura 2000-minősítésű környezetvédelmi terület. Eddig több mint 400 ezer kilogramm szennyeződést távolítottak el a Ráckevei-Soroksári Duna-ágból, és hét munkagéppel dolgoznak a kárelhárításon az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfői közleménye szerint. Az olajszármazék viszont az érintett területről továbbra sem jutott ki, és az elsődleges kárelhárítási munkák befejezésével még csak a kármentesítés megkezdésére alkalmas állapotba kerül a helyszín.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

A Duna-ágnál történt eset az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajos vízszennyezése Magyarországon, helyszíni riportunkat itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!