Több mint 400 ezer kilogramm szennyeződést távolítottak el a Ráckevei-Soroksári Duna-ágból

2020. december 21. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már hét munkagéppel dolgozik a kárelhárításon a vízügy a szigetszentmiklósi olajszennyezés helyszínén, és több mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól tisztították meg területet. 14 ezer liter olajos víz tartályokban várja az elszállítást, írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye.

A budapesti, győri és szolnoki vízügyi igazgatóságok szakemberei az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinálásával a hétvégén is 24 órában dolgoztak a területen, és folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét.

„Kijelenthetjük, hogy olajszármazék a szennyezéssel érintett területről továbbra sem jutott ki.”

Múlt vasárnap 161 220 kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot szállítottak el, így már összesen 418 440 kilogramm veszélyes hulladéktól szabadították meg a Ráckevei-Soroksári Duna-ágat. Egy újabb vákuumszivattyús olajleszedő eszközzel 6 ezer liter olajat és olajos vizet távolítottak el, ezzel együtt 14 ezer liter szennyezett vizet tárolnak tartályokban, melyet hétfőn egy szakcég szállít el. Jelenleg hét munkagép dolgozik a kárelhárításon: három nádvágó adapterrel felszerelt kétéltű eszköz, két gumihevederes kiskotró, valamint egy széles lánctalpú kisebb és egy nagy kotró.

Olajszennyeződés a Ráckevei-Duna-ágban 2020. december 18-án – Fotó: Bődey János/Telex
Olajszennyeződés a Ráckevei-Duna-ágban 2020. december 18-án – Fotó: Bődey János/Telex

Az illetékes I. fokú vízügyi hatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai hétfőn helyszíni szemlét tartanak, az elsődleges kárelhárítási munkák befejezésének időpontja nagyban függ a hatóság szakvéleményétől. A munkához segítséget nyújtanak a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség szakemberei. A terület lezárását, a gépjárműforgalom irányítását a rendőrség és a Szigetszentmiklósi Polgárőrség biztosítja.

Az elsődleges kárelhárítási munkák befejezésével a terület még csak a kármentesítés megkezdésére alkalmas állapotba kerül. A szennyezés előtti állapot elérése még évekig fog tartani. Ez az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajos vízszennyezése Magyarországon. Valaki több ezer liter fáradt olajat öntött ki a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál (RSD). Helyszíni riportunkat itt olvashatják.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!