Már több mint négyezer liter olajszennyeződést szívtak le a Soroksári-Dunánál

2020. december 15. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna–Ipoly Nemzeti Park és a vízügy munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy felszámolják a Ráckevei–Soroksári Duna-ágnál (RSD) lévő olajszennyezést.

Néhány napja ez elmúlt két évtized egyik legsúlyosabb szennyezése érte az RSD-t, Szigetszentmiklósnál valaki több köbméter fáradt olajat engedett bele egy csatornába, ami a Duna felé vitte a szennyezést. Az olaj legnagyobb részét egy úszóláp fogta fel, onnan kell eltávolítani a szennyeződést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében azt írta, hogy a védett természeti értékek iránti legnagyobb odafigyeléssel történik a kármentés, amiben a nemzeti park mellett három vízügyi igazgatóság (KDVVIZIG, KÖTIVIZIG, ÉDUVIZIG) munkatársai is részt vesznek. Az OVF harmadfokú vízminőségi kárelhárítást rendelt el.

A vízügy vasárnap óta vákuumszivattyús olajleszedő eszközzel végzi az olaj leszívását a vízfelszínről. Hétfőn négy ezerliteres tartályt és egy több 220 literes hordót töltöttek meg. Ezeket egyelőre konténerekben tárolják a helyszínen.

Az úszóláp természetvédelmi védettség alatt áll, így a nemzeti park képviselőivel egyeztettek, hogy milyen módon tisztítsák meg a területet. Az OVF azt írta, a munkagépek a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de az összes olyan növényt eltávolítják, amelyet olajszennyezés ért. Azt írták, a nagyobb ökológiai károk elkerülése miatt van erre szükség. Hétfőn a megrekedt olaj eltávolítása miatt kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket.

A vízügy munkatársai eltávolítják a szennyeződött növényzetet isFotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság
A vízügy munkatársai eltávolítják a szennyeződött növényzetet isFotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Arra is figyelnek, hogy ne vigyék ki az olajjal érintkezett területről a szennyeződéseket, a munkagépek közlekedést is ennek megfelelően tervezik meg. A kármentesítéshez ideiglenes utat is kellett építeni, de ezt később elbontják, a területet helyreállítják.

Hogy hol ereszthették be az olajat, az ipari búvárok segítségével is próbálják megállapítani.

A Telex friss híreit itt olvashatják >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!