Még évekig el fog tartani a hétvégi Duna-szennyezés utáni helyreállítás

2020. december 16. – 13:29

frissítve

Még évekig el fog tartani a hétvégi Duna-szennyezés utáni helyreállítás
Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapra befejeződhet az azonnal kárelhárítás a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (RSD) történt olajszennyezés után, de a teljes kármentesítés és a helyreállítás várhatóan évekig is eltarthat – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Az OVF ipari búvárai szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esővízcsatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál. A felmérésük alapján elkészült a több mint 1800 négyzetméternyi szennyezett terület mentési terve.

Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai továbbra is folyamatosan dolgoznak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba került olajszennyezés felszámolásán. Folytatódott az olajjal érintkezett növényzet eltávolítása, valamint az ideiglenes kármentő út kialakítása.

Vákuumszivattyú segítségével az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről a szakemberek. A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen. Emellett zajlanak az egyeztetések a Duna–Ipoly Nemzeti Park munkatársaival a további ökológiai károk megelőzése, illetve a már megtörtént pusztítás mértékének csökkentése érdekében. Az OFV külön köszönetet mondott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetségnek az elmúlt napokban nyújtott segítségért is.

Ahogy arról mi is írtunk, szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei-(Soroksári) Dunába (RSD) torkollik. A bejelentést követően a vízügyi szakemberek kiderítették, hogy valaki több köbméter fáradt olajat engedett a csatornába, de végül útját tudták állni a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a vizet legalább 2000 négyzetméteren, 2-5 centiméter vastagságban ellepő szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség pedig a feljelentést követően nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!