MOK-elnök: Az orvosok önkizsákmányolása ellen harcolunk, de a másodállás olykor közellátási érdek

2020. december 20. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügy átalakítása a koronavírus miatt az idén felértékelődött, a kormány olykor bevonja, máskor kész tények elé állítja a szakmát – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Kincses Gyula, a MOK elnöke a MedicalOnline portálnak adott interjút, amelyben a kamara ügyeiről, új politikájáról, de az egészségügy aktuális reformjairól is beszélt.

Mint mondta, a kamara olyan politikamentes szakmai testület, amely a korábbinál aktívabban szeretne megjelenni a társadalom előtt. A transzparensebb működés jegyében minden fontos dokumentumot nyilvánossá tesz a honlapján a szervezet, amely egyszerre szándékozik keményebb lenni a követelésekben, de együttműködőbb a reformokban.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kormányzati kapcsolatok

Az elnök elmondta, hogy a vírushelyzet reflektorfénybe helyezte az egészségügyet, aminek nyomán a kormány felismerte, hogy a reformok nem halogathatók, és muszáj szakmai partnerségre törekednie az orvostársadalmat képviselő testülettel.

Kincses Gyula már a nyáron a legkülönbözőbb témákban konzultált Pintér Sándorral, akiben elsősorban nem a „belügyminisztert”, hanem Orbán Viktor egyik helyettesét látta, majd októberben Orbán Viktor is fogadta az elnököt. A megbeszéléseken a strukturális átalakítások és a hálapénz kivezetésére irányuló törekvések is szóba kerültek.

Másodállás

A kamara október 4-én kapta meg az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény tervezetét, és mindössze négy órát kapott a munkaanyag áttekintésére.

Mint Kincses Gyula mondta,

mellbevágott bennünket a csomagolás, és az, hogy egyeztetés nélkül készült el a törvény, kemény, orvosérdekeket sértő kitételekkel. Ez széleskörű felháborodást keltett, de utólag azért sikerült néhány fontos dolgot szögletre mentenünk.”

Az elnök szerint a MOK régi célja, hogy minden orvos egy munkahelyről tudja megszerezni a méltó életkörülményeket biztosító jövedelmét, és ne kelljen önkizsákmányoló többletmunkát végeznie. Ugyanakkor a másodállás sok esetben közellátási érdek.

Jelenleg a másodállások ugyan nem tiltottak, de engedélyeztetéshez kötöttek. A kamara azt szorgalmazta, hogy két évig csak bejelentési köztelezettsége legyen az orvosoknak, és a valós helyzet ismeretében közösen dolgozzák ki a felek a későbbi engedélyezetési részletszabályokat.

A hálapénz

Szintén komoly társadalmi érdeklődés övezi az orvosi béremelésekkel összekötött hálapénz-kivezetést. A MOK elképzelése az volt, hogy a hálapénz büntethetőségét azt követően vezessék be, amikor az orvosok teljes béremelése megvalósul,

Társadalmi kampányt várunk, ami nem azonos azzal, hogy elindítják a próbavásárlói kommandókat.”

Igaz attól nem tart az elnök, hogy a próbavásárlók miatt általánosan is megroppan az orvos-beteg relációban a bizalmi kapcsolat, hiszen annak az alapja nem lehet a hálapénz.

Az elnök arra is kitért, hogy bár a koronavírus-járvány hihetetlen szenvedést, terhelést, károkat okoz, ugyanakkor vannak előnyei is. Például a telemedicinában, a távgyógyításban olyan fejlődés történt az elmúlt hónapokban, mint eddig soha. Illetve a pandémia rámutatott az ellátórendszer szerkezeti hibáira, a kihasználatlan kapacitásokra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!