BKV offshore-ügy: A megbízott cég szerint ők jogszerűen működnek

2020. december 12. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrégiben derült ki, hogy a BKV használt buszok bérlését célzó közbeszerzési eljárását az a CR-Facilities Zrt. nyerte, amit hét nappal azelőtt alapítottak, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje. Nemrégiben róluk Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára egy olyan kérdést tett fel velük kapcsolatban, amiben a céget offshore kamucégnek nevezte.

A CR – Facilities Zrt. cég tulajdonosai most egy közleményt adtak ki, amiben az ilyen állításokra reagálnak. Mint írják: „Szemben azokkal a kijelentésekkel, melyek a CR – Facilities Zrt.-t ”fiktív„ cégként állítják be, az igazság az, hogy a Zrt. Magyarországon törvényesen bejegyzett gazdasági társaság, melynek valamennyi közvetlen tulajdonosa Magyarországon szintén jogszerűen működő társaság.”

A cégről az is kiderült, hogy a társaságnál Leisztinger Tamás cégbirodalmához szorosan kötődő személyek találhatók. Ez azért kínos a fővárosnak, mert Leisztinger Tamás nagyvállalkozó Tüttő Kata, a BKV-t felügyelő városüzemeltetési főpolgármester-helyettes férje volt korábban. A hírekre reagálva Tüttő Kata felkérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg.

Közben az is kiderült, a használt buszok bérlésére kiírt közbeszerzésen nyertes, offshore-hátterű cég egy hónapos haladékot kért annak a hat darab busznak szállítására, amit bérbe fog adni a közlekedési cégnek. A beszállító a koronavírus-járvány által okozott nehézségekre hivatkozik.

Karácsony Gergely az egész ügyre úgy reagált, a BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, sőt az még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak. Szerinte azt vizsgálatok azt állapították meg, hogy a közbeszerzés során minden a jogszabályoknak megfelelően történt, a nyílt eljárásban a legolcsóbb ajánlat győzött, az Orbán-kormány törvénymódosítása miatt az offshore-háttér nem lehetett kizáró indok. Hozzátette ugyanakkor: ennek ellenére arra utasította a fővárosi cégeket, hogy offshore cégeket a közbeszerzésekből zárjanak ki.

A cég a mostani közleményében a fővárosi busz bérbeadási tenderrel kapcsolatban ezt írja: „Hat darab busz bérbeadására vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárásban nemzetközileg elismert, multinacionális szakmai partner bevonásával pályáztunk. Cégünk a pályázat beadásakor jóhiszeműen és kellő gondossággal járt el, meggyőződésünk szerint mindenben a kiíró által előírt követelményeknek eleget tettünk.

Árképzésünk miatt – amely a legalacsonyabb volt – nyertük meg a pályázatot. A bérleti szerződés ideje – szemben a híradásokkal – 12 hónap volt, a teljes bérleti díjbevétel mindössze 85,680.000 forint, amely több mint 7 millió forinttal kedvezőbb a második helyezett ajánlatánál. Leszögezni kívánjuk, hogy az általunk megvásárolt és 90 százalékban kifizetett buszok leszállítását nemzetközi eladónk jogellenesen megtagadta, így teljesítésünk ellehetetlenült, melyről késedelem nélkül értesítettük a pályázat kiíróját. Jogkövető magatartásunkat igazolja, hogy a lehetetlenülés bejelentésével egyidejűleg meghiúsulási kötbért is fizettünk. Nemzetközi eladónkkal szemben haladéktalanul megindítjuk a polgári és büntető eljárást is káraink megtérítésére.”

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!