Fürjes: Bárki tehet feljelentést a főváros offshore buszbeszerzési ügyében

2020. december 4. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Miért lett volna szükség egy meghiúsult, offshore kamucéggel kötött szerződés alapján a buszbérlésre, egyik a sok kérdés közül, amire nem kapunk választ a fővárostól. Nincs válasz arra sem, miként lehet úgy kiírni egy közbeszerzést, hogy nincs a követelmények között: a cégnek léteznie kell, vagyis rendelkeznie kell alkalmazottakkal és buszokkal, valamint referenciákkal.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára tette fel ezeket a kérdéseket pénteken a BKV egyik buszgarázsában abból az alkalomból, hogy a kormány 64 új autóbusz forgalomba állását biztosítja egy év alatt.

Mint arról beszámoltunk, az már eleve botrányt kavart, hogy a buszbérlési pályázatot az a CR-Facilities Zrt. nyerte, amit hét nappal azelőtt alapítottak, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje. Ráadásul a társaságnál Leisztinger Tamás cégbirodalmához szorosan kötődő személyek találhatók.

Ez azért kínos a fővárosnak, mert Leisztinger Tamás nagyvállalkozó Tüttő Kata, a BKV-t felügyelő városüzemeltetési főpolgármester-helyettes férje volt korábban. A hírekre reagálva Tüttő Kata felkérte a BKV felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg.

Az ígért hat buszt a frissen alakult cég nem tudta időben leszállítani. Fürjes a mostani sajtótájékoztatón külön kitért arra, hogy a CR-Facilities Zrt.-nek naponta mindössze tízezer forintnyi kötbért kell fizetnie, és azt is mondta: az ügyben bárki tehetne feljelentést, például a BKV felügyelőbizottsága vagy a városvezetés is.

Az államtitkár szerint Karácsony Gergely átláthatóságot ígért, a buszbeszerzés ügye nagyon is átláthatatlan, és ennek során sikerült egy olyan céget kiválasztani, ami nem is létezett a pályázat kiírásának pillanatában.

Karácsony szerdán védelmébe vette Tüttő Katát, akiről azt mondta:

„De azt tudom, hogy sem ebben az ügyben, sem más ügyben soha nem képviselt és nem fog képviselni más érdeket, csakis a városét, a budapestiekét. Ő az egyik legegyenesebb, legtisztességesebb, Budapest ügyeiért legelkötelezettebb ember, akit ismerek. Tűzbe teszem érte a kezem”

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!