Karácsony: A BKV nem szerződik offshore hátterű vállalkozással

2020. december 2. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, sőt az még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak, közölte Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint azt vizsgálatok azt állapították meg, hogy a közbeszerzés során minden a jogszabályoknak megfelelően történt, a nyílt eljárásban a legolcsóbb ajánlat győzött, az Orbán-kormány törvénymódosítása miatt az offshore-háttér nem lehetett kizáró indok. Hozzátette ugyanakkor: ennek ellenére arra utasította a fővárosi cégeket, hogy offshore cégeket a közbeszerzésekből zárjanak ki,

„a konkrét ügyben pedig úgy helyes, hogy a BKV nem szerződik ilyen vállalkozással”.

Karácsony szerint van azonban valami, ami talán ennél is fontosabb: az „én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai” – fogalmazott. Ezt követően azt is írta, nem tiszte megítélni, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes milyen kapcsolatban áll gyermekei apjával.

„De azt tudom, hogy sem ebben az ügyben, sem más ügyben soha nem képviselt és nem fog képviselni más érdeket, csakis a városét, a budapestiekét. Ő az egyik legegyenesebb, legtisztességesebb, Budapest ügyeiért legelkötelezettebb ember, akit ismerek. Tűzbe teszem érte a kezem”

– áll a főpolgármester bejegyzésében.

A bejelentés nem előzmény nélküli. A BKV használt buszok bérlését célzó közbeszerzési eljárásán nyertes offshore-hátterű cégről nemrégiben az Mfor közölt cikket, amelyet a Telex is szemlézett. Az eljárást még a járvány első hullámának idején bonyolították le, de az eredmény csak pár hete derült ki. Az már eleve botrányt kavart, hogy a buszbérlési pályázatot az a CR-Facilities Zrt. nyerte, amit hét nappal azelőtt alapítottak, hogy lejárt volna a BKV tenderének ajánlattételi határideje. Ráadásul a társaságnál Leisztinger Tamás cégbirodalmához szorosan kötődő személyek találhatók.

Ez azért kínos a fővárosnak, mert Leisztinger Tamás nagyvállalkozó Tüttő Kata, a BKV-t felügyelő városüzemeltetési főpolgármester-helyettes férje volt korábban. A sajtóhírekre reagálva Tüttő felkérte a BKV Felügyelőbizottságát, hogy a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét soron kívül vizsgálják meg. A felügyelőbizottságban valamennyi közgyűlési frakció delegáltja jelen van.

A főpolgármesteri bejelentésre reagálva Fürjes Balázs államtitkár egy fotót tett közéé Twitter-oldalán, amely szerint igenis létezik aláírt, október 30-i szerződés a cég és a BKV között. Fürjes azt írta „Ehhez képest itt az aláírt szerződés. Valaki hazudik...”

A Telexet ugyanakkor a Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatta:

„A nyílt közbeszerzési eljárás után jogszerűen kötött megállapodásban foglalt teljesítéstől a nyertes cég hivatalosan elállt, ezzel a szerződés érvényét veszítette, ennek nyomán, főpolgármester úr közlésének megfelelően, a BKV nem köt szerződést a céggel. A BKV-nak járó kötbért a cég megfizette. A BKV a zavartalan közösségi közlekedés biztosításához szükséges többletkapacitást más módon biztosítja.”


A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!