Csütörtökön az EU-költségvetésről tárgyal Orbán Viktor és a lengyel miniszterelnök

2020. november 25. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Koordinálni szeretnék az EU-költségvetésről szóló tárgyalási pozíciókat, ezért csütörtökön Budapesten tárgyal Orbán Viktorral Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A találkozóról elsőként Lengyelország brüsszeli EU-képviselete írt a Twitteren, ezt erősítette meg később Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, írja az MTI. Lengyelország brüsszeli EU-képviselete a bejegyzésben azt írta, hogy a budapesti tárgyalás napirendjén várhatóan a többéves pénzügyi keret (MFF) szerepel a koordinálás okán.

Heiko Maas német külügyminiszter kedden, a Körber Alapítvány külpolitikai fórumán azt mondta, hogy szerinte napokon belül várható döntés az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügyében. Maas hangsúlyozta: a jogállamisági feltételektől nem fognak visszalépni: akkor lesznek EU-s kifizetések, ha ezek teljesülnek. Úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmust „nem lehet visszacsinálni és kivenni a kompromisszumból”.

A német külügyminiszter egyébként biztos abban, hogy a járvány okán kialakult „nyomás miatt lehetséges a megoldás a decemberi tanácsülésig”, vagyis az EU-s állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács december 10-én kezdődő, kétnaposra tervezett brüsszeli értekezletéig.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására, így politikai vétót emeltek ellene. A témáról részletesen itt írtunk, itt pedig arról számoltunk be, mi jöhet ezek után. Orbán Viktor a történtek után nyilatkozatban reagált az uniós kritikákra, a nyilatkozatában migrációt emlegetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!