A német külügyminiszter szerint napokon belül lesz döntés az uniós költségvetés és a helyreállítási alap ügyében

2020. november 24. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy a következő napokban a többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap ügyében is meghozzuk a döntéseket, amelyek révén hozzáférhető lesz a pénz”

– mondta Heiko Maas német külügyminiszter az egyik ismert, német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány külpolitikai fórumán. Hozzátette, az EU a járvány miatt olyan helyzetben van, amiben „mindenkinek nagy felelősségtudatról kell tanúbizonyságot adnia”.

Maas azt is mondta, hogy a német soros elnökség azért dolgozik, hogy megszülessen a megállapodás, és az EU bebizonyítsa cselekvőképességét, továbbá hangsúlyozta, a jogállamisági feltételektől nem fognak visszalépni: akkor lesznek EU-s kifizetések, ha ezek teljesülnek. Úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmust „nem lehet visszacsinálni és kivenni a kompromisszumból”.

A német külügyminiszter egyébként biztos abban, hogy a járvány okán kialakult „nyomás miatt lehetséges a megoldás a decemberi tanácsülésig”, vagyis az EU-s állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács december 10-én kezdődő, kétnaposra tervezett brüsszeli értekezletéig. Kifejtette: egyetért szlovén kollégájával, Anze Logarral, aki a beszélgetésen kiemelte, hogy az uniós tagállamok azért csatlakoztak a közösséghez, mert közös értékeik vannak és ugyanazon modell alapján rendezik be életüket.

Ez a modell a liberális demokrácia modellje, amely a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jog uralmának értékén alapul – mondta. Maas szerint minden tagállamnak „ragaszkodnia kell ehhez a modellhez”, és megjegyezte, hogy „nehéz tárgyalások” következnek még, amiket nem visznek a nyilvánosság elé, így nem is tesznek nyilvános javaslatokat.

„Megoldásra van szükségünk, méghozzá hamarosan, amilyen gyorsan csak lehet, és meggyőződésem, hogy mindenki tudatában van a felelősségének, és hozzájárul a megoldás kidolgozásához a következő napokban”

– fogalmazott Heiko Maas.

Augusto Santos Silva, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Németország után, januártól betöltő Portugália külügyminisztere német kollégájának derűlátásában osztozva ugyancsak arra számít, hogy az Európai Tanács decemberi üléséig sikerül megoldást találni a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap ügyére, és mindenekelőtt Angela Merkel kancellár tudásában, tapasztalataiban bízik.

Kifejtette: úgy látja, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak két ponton vannak fenntartásai, az egyik a jogbiztonság az uniós források felhasználásának folyamatában, a másik pedig a nemzeti szuverenitás tisztelete. Hangsúlyozta, hogy szerinte mindkét ügyben ki lehet dolgozni a mindenkinek elfogadható megoldást.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására, így politikai vétót emeltek ellene. A témáról részletesen itt írtunk, itt pedig arról számoltunk be, mi jöhet ezek után. Orbán Viktor a történtek után nyilatkozatban reagált az uniós kritikákra, a nyilatkozatában migrációt emlegetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!