Tovább sztrájkolnak az SZFE oktatói, az online térben is zajlik a hallgatók tiltakozása

2020. november 19. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Online sajtótájékoztatót tartottak a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói sztrájkjával kapcsolatban. A sajtótájékoztatón Csató Kata és Németh Gábor, az SZFE oktatói és Zeller Judit, a TASZ jogásza beszélt arról, hogy

ötven nap után tovább folytatják a sztrájkot, a tanórákat továbbra is megtartják.

Kitértek arra, hogy a Fővárosi Törvényszék megállapította, nem jogellenes a sztrájkjuk. A bírósági döntésre azért volt szükség, mert

„az egyetem fenntartó kuratóriuma és megbízott vezetése ötven napja semmibe veszi tárgyalási kötelezettségét. Azt állították, hogy követeléseink jogtalanok, és bíróságon támadták meg a sztrájk jogszerűségét.”

Kiderült az is, hogy Szarka Gábor kancellár már bent dolgozik az SZFE Vas utcai épületében. A diákok által hetekig elfoglalt épületből november 10-én jöttek el a diákok, a fizikai blokádot a koronavírus miatt hagyták abba. A kancellár és Novák Emil, az általános rektorhelyettes többször megpróbálták elérni, hogy a diákok elhagyják az SZFE épületét, kikapcsoltatták az internetet, korábbra hozták az őszi szünetet, végül pedig felfüggesztették az SZFE őszi félévét. Utóbbi miatt az SZFE hallgatói bírósághoz fordultak.

Az online blokádra való átállásról a 24.hu-nak Szurdi Panni a hallgatói kommunikáció részéről azt írta a

„az online csatlakozás lehetőségét már korábban is kidolgoztuk, de most, hogy teljesen a videochat terébe helyeződött a fórumozás, fejlesztettünk a szavazás menetén és sokkal többen kapcsolják be a kamerájukat is – az előző félév online tanórái után ez nem különösebben szokatlan, flottul megy az átállás vita és döntéshozás szempontjából is.”

Hozzátette:

„Reméljük, hogy ez az új helyzet alkalmat adhat arra, hogy az ügyünk tágabb kontextusa kibontakozhasson (…) Amikor azt hangsúlyozzuk, hogy az Egyetem mi vagyunk, komolyan gondoljuk. Az ellenállást és ezt a szellemiséget nem csak otthonainkba visszük magunkkal, hanem bárhova, ahova mennünk kell.”

Upor László, az egyetem lemondott rektora is azt nyilatkozta, szerinte a tiltakozás nem fog kifulladni az online térben sem.

Ebben a cikkben részletesen is bemutattuk, hogy mi történik az őszi szünetben az egyetemen, és milyen körülmények között folytatták az oktatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!