Új eljárás indul az SZFE dolgozói sztrájkja miatt

2020. november 11. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék első fokon jogellenesnek minősítette október 23-án a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkját, ami ellen a dolgozók fellebbeztek öt nappal később, így az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára került. Ott most az a döntés született, hogy

„a sztrájk jogellenessége tekintetében érdemi döntés nem született”, így az ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket – írja az MTI az SZFE honlapján közzétett információkra hivatkozva. A dolgozói sztrájk október elsején kezdődött.

Frissítés: Az egyetem sztrájkoló oktatóinak közleményében később azt írták,

A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkköveteléseink jogszerűek. Sztrájkköveteléseink a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették, ezért az Ítélőtábla megállapította, hogy figyelmeztető sztrájkunk jogszerű volt.

Hozzátették, a sztrájk elbírálására formai okok miatt egyelőre nem került sor, az új eljárásra utasított törvényszéknek viszont figyelembe kell vennie az Ítélőtábla megállapításait a döntéskor. Az SZFE oktatói továbbra is folytatni fogják a tanítást, „ezt tekintik az ellenállás újabb formájának”, miután a kancellária felfüggesztette az őszi félévet az egyetemen.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint az SZFE vezetése korábban, az első fokú ítélet után azt közölte, hogy az SZFE sztrájkbizottságának korábban megfogalmazott nyolcpontos követeléséből az egyetem vezetősége „kettőt teljesített, egy további pont, a korábbi munkarend szerinti munkavégzés is teljesült, a többi pontot a törvényszék jogszabályellenesnek ítélte”.

A sztrájkolók válaszul akkor úgy reagáltak a teljesített két pontra, hogy „az illegitim vezetőség nem teljesítette az általa jogszerűnek vélt két sztrájkkövetelést, hanem teljesítésüket ultimátumhoz kötötte, ez a gesztus pedig sérti a sztrájkjogot.” Közleményükben kitértek arra, hogy ironikusnak és méltatlannak találják „a munkáltatói jogkörökkel való hatalmi visszaélés lehetőségének fitogtatását, nemzeti ünnepnapon, amikor egy önkényes elnyomó rendszer ellen hősi forradalmat vívott magyarokra emlékezünk”. Október elsején az egyetem oktatóinak 60%-a sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott.

A modellváltás miatt az egyetemet blokád alatt tartották a diákok, ám a vírushelyzet miatt ezt helyben fel kellett adniuk.

> > > > > > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < < < < < <

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!