Eljárás indult az elpusztult szadai elefántok tulajdonosa ellen

2020. október 30. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az állatok tulajdonosa, René Kaselowsky megsérthette az állatvédelmi és az állati melléktermékek kezelésére vonatkozó jogszabályokat a NÉBIH szerint. A szadai elefántpusztulás ügyében a rendőrség is nyomoz ismeretlen tettes ellen.

Az augusztus 18-án elhullt elefántok tulajdonosa, René Kaselowsky ellen állatvédelmi és az állati melléktermékek kezelésére vonatkozó jogszabályok megsértése tárgyában eljárást indított a NÉBIH, közölte lapunkkal Ifj. Richter József, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója.

A Magyar Nemzeti Cirkusz Safari Park Szadán, 2020. május 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A Magyar Nemzeti Cirkusz Safari Park Szadán, 2020. május 19-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Richter szerint az állatok feltehetően a szállítással összefüggésben hullottak el. Tulajdonosuk Töltéstavára vitte őket, hogy megismerjék azt a területet, ahol a Casselly család egy parkot szeretett volna kialakítani számukra. Az volt a tervük, hogy ott töltik majd az elefántok békés nyugdíjas éveiket.

A specialista állatkerti állatorvos igazolásában nem tudta megjelölni az állatok elhullásának az okát, és a tulajdonos kegyeleti okokból nem kérte az állatok boncolását, amivel további vizsgálatokat lehetett volna végezni. Az illetékes magyar hatóságok október 20-án megkezdték az ügy kivizsgálását, de nem a Magyar Nemzeti Cirkusz vagy a Szadai Safari Park ellen, tette hozzá Richter.

Mint arról egy hete beszámoltunk, augusztus 18-án elpusztult a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafaripark öt elefántjából kettő, Mambo és Betty. Bár az állatvédők egy ideje sejtették, a hír csak több mint két hónap után került nyilvánosságra. Ők azok a cirkuszi elefántok, amelyek fotói három éve a magyar sajtóban forogtak. A állatok már akkor sem voltak fiatalok, de kinézetük olyan sokkoló volt, hogy az Állatmentő Liga feljelentést is tett, írtuk egy másik cikkben.

Az állatvédők szerint az elefántok egy kamionban pusztulhattak el, erre utal az Agrárminisztérium válasza is, az állatok tulajdonosa, René Casselly viszont ködösít és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat ad, írtuk. Boncolás kegyeleti okokra hivatkozva nem volt az ügyben, a több tonnás tetemeket egyszerűen elásták. Ez minden jogszabállyal szembemegy.

Csütörtökön derült ki, hogy állatkínzás gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a szadai szafaripark két elefántjának halála ügyében.

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!