Most még valóban nincs elég influenzaoltás, de semmi pánik

Legfontosabb

2020. október 21. – 13:15

frissítve

Most még valóban nincs elég influenzaoltás, de semmi pánik
Háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében Salgótarjánban 2017. október 24-én. Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A háziorvosi praxisok egyelőre csak betegkörük kb. tíz százalékának elegendő készletet kaptak az influenza elleni ingyenes oltóanyagból. Elsőként most azokat a gyerekeket és felnőtteket fogják beoltani influenza ellen, akik koruknál vagy betegségeiknél fogva veszélyeztetettek. A három év alatti gyerekeknek és várandósoknak való oltóanyag még nem érkezett meg, az orvosok itt épp összeírják a rizikócsoportba tartozó rászorultakat. Kádár Ferenc XIII. kerületi házi gyermekorvos a Telexnek azt mondta: az influenzajárvány még sehol, a szállítás reményeik szerint folyamatos lesz, úgyhogy pánikra semmi ok. Nagyobb gond, hogy a háziorvosoknak mikor lesz idejük beadni az oltást ennyi embernek.

A Telex szerkesztőségébe is folyamatosan érkeznek a levelek arról, hogy a kormányzati propagandával ellentétben a háziorvosoknál egyelőre nem érhető még el mindenkinek az influenza elleni oltóanyag. Orbán Viktor, Gulyás Gergely vagy Müller Cecília lépten-nyomon arról nyilatkozik, hogy a kormány mindenki számára ingyenessé tette az oltóanyagot, és aki csak teheti, oltassa be magát influenza ellen. Koronavírus idején az influenza elleni oltást azért ajánlják, mert a két fertőzés egy időben jelentősen növeli a súlyos állapot kialakulásának kockázatát – főleg az idősek és a krónikus betegek körében. Orbán Viktor kedden még azzal is lendített egyet az oltás promócióján, hogy kamera előtt adatta be magának a vakcinát.

A valóság ezzel szemben az, hogy több olvasónk is arról számolt be: háziorvosa egyelőre nem tudja beoltani, várnia kell. Ennek az oka, hogy a háziorvosok első lépcsőben csak korlátozott számban kaptak az 1,3 millió adag magyar gyártású vakcinából. Kevesen értik meg azt, hogy az első oltásokat az idős, valamint a krónikus, daganatos, szív-, tüdő-, vese- vagy cukorbeteg pácienseknek tartják fenn a háziorvosok, őket kell először oltani, ezt mondja a központi ajánlás is.

A Telex további friss híreiért kattintson ide

Még nincs influenzajárvány

Hasonló a helyzet a házi gyermekorvosi praxisoknál. A probléma azonban itt összetettebb. A 3 évesnél kisebb gyerekek és a várandósok nem kaphatják meg a magyar gyártású, háromkomponensű oltást (3Fluart). Nekik a négykomponensű, Sanofi által gyártott vakcina (Vaxigrip Tetra) a megfelelő. Ez nemcsak abban különbözik a magyar vakcinától, hogy három- helyett négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, hanem abban is, hogy csak hasított, és nem teljes vírust tartalmaz, ezért kisebb eséllyel okoz lázat. Ebből egyelőre csak 100 ezer adag van, és az állam épp most vásárolta fel ezt a készletet arra a célra, hogy ezt a rizikócsoportba tartozó gyerekek és várandós kismamák kaphassák meg elsőként.

Pánikra semmi ok – mondta a Telexnek Kádár Ferenc XIII. kerületi házi gyermekorvos.

„Először is, egyelőre nincs influenzajárvány, másrészt az oltóanyagot először valóban a rizikócsoportba tartozóknak adják be, harmadrészt pedig a szállítás remélhetően folyamatos lesz, így aki kér, időre megkapja az oltást.”

Kádár Ferenc praxisa 1300 gyermeket lát el, ő eddig 150 adag magyar vakcinát kapott. Ez megfelel betegei kb. 11 százaléknak. Kádár elmondása szerint az elmúlt években az volt a gyakorlat, hogy egy influenzaszezonban általában az emberek csak nagyon alacsony arányban oltatták be magukat (az 1,3 millió adag vakcinából általában 700-800 ezer szokott elfogyni). Gyakran előfordult, hogy sok vakcina megmaradt, ki kellett dobni.

A látogatási tilalomról szóló tájékoztatót ragasztja ki egy dolgozó a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratára 2018. február 6-ánFotó: Balázs Attila / MTI
A látogatási tilalomról szóló tájékoztatót ragasztja ki egy dolgozó a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratára 2018. február 6-ánFotó: Balázs Attila / MTI

Az állam idén is 1,3 millió vakcinát rendelt. Kádár szerint azt most nehéz eldönteni, hogy ez elegendő lesz-e. Az egyik oldalon most biztosan nagyobb a kereslet az oltóanyag iránt, másfelől viszont a következetes maszkhasználat miatt elképzelhető, hogy az influenza jóval kevesebb embert fertőz meg, mint korábban. Az egészséges gyermekekre mind a koronavírus, mind az influenza kevésbé veszélyes. Oltatni azért azonban mindenképpen érdemes, hogy a gyerekek ne adják tovább idősebb vagy veszélyeztetett állapotban lévő rokonaiknak a vírust.

Pénzért nem szerezhető be

Egyelőre Kádár doktor praxisa sem kapott viszont a 3 év alattiaknak adható négykomponensű vakcinából. Mint mondta, most írják össze, kik azok a veszélyeztetett gyerekek, akik először kapnak majd a 100 ezres készletből, és várják, hogy megérkezzen a megfelelő mennyiségű oltóanyag.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Napi.hu-nak azt mondta: a vakcinát elsőként meghatározott krónikus betegségben szenvedő gyerekek kaphatják meg, azok, akik szívbetegségben, légúti betegségben, vesebetegségben, veleszületett immunbetegségben, anyagcsere-betegségben, cukorbetegségben szenvednek.

Korábban megírtuk: eredetileg idén is kerültek volna a patikákba megvásárolható influenzaoltások. Vannak olyan magáncégek, köztük a Nemzetközi Oltóközpont Kft., amelyek szintén beszereznek oltásokat, és ezek beadását előfoglalás címén 5 ezer forintért vállalják. Idén az történt, hogy az állam ezeket a készleteket felvásárolta, egész pontosan a gyártó a teljes készletet az állam rendelkezésére bocsátotta, azaz az oltások sem patikákban, sem fizetős oltóközpontban nem érhetők el.

Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője azt közölte:

„Szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy ebben a speciális helyzetben a védőoltást elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg, hiszen esetükben az influenza elleni védettség életmentő is lehet.”

A cégvezető a lépést azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány miatt most kiemelkedően nagy igény van az influenza elleni védőoltásra, és a leginkább veszélyeztetettek védettségének biztosítása a legfőbb szempont.

Mikor lesz ideje beoltani az orvosoknak ennyi embert?

Kádár Ferenc szakmailag helyesnek tartja azt a lépést, hogy ezeket a készleteket a először a veszélyeztetett betegcsoportok kaphatják meg ingyen. Az orvos úgy látja: jelen helyzetben nem lenne méltányos, ha az jut hamarabb oltáshoz, aki 5 ezer forintot fizet ezért.

A házi gyermekorvos azzal intette türelemre a szülőket, hogy az influenzajárványnak egyelőre se híre, se hamva. Általában novemberben-decemberben szokott kezdődni a szezon, reményei szerint addig folyamatosan érkeznek az ő praxisába is az újabb készletek az oltóanyagból. Egyáltalán nincs kizárva az sem, hogy ha kevés lesz a vakcina, a gyártók újabb kontingenseket állítanak elő.

Egyedül az tűnik problémának most, hogy a háziorvosoknak mikor lesz idejük és energiájuk beoltani a pácienseiket. Járványhelyzet esetén máskor sem, most pedig különösen nem keveredhetnek a rendelőben a beteg és az egészséges gyerekek – mondta Kádár Ferenc. Jelen helyzetben az egészségeseket az orvos csak normál munkaidőn kívül tudja behívni a rendelőbe, hogy beadja nekik az oltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!