Müller Cecília: Felszállóágban van a második hullám

2020. október 10. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakasza figyelhető meg Magyarországon Müller Cecília szerint. Az országos tisztifőorvos az M1-nek adott nyilatkozatában azt mondta, ebben a szakaszban kiemelten ügyelni kell az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre – írja az MTI.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait is: 1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami az eddigi legnagyobb napi fertőzöttszám, korábban a legtöbb 1322 volt október 2-án. A szombati adattal 36 596-ra nőtt a Magyarországon beazonosított összes fertőzött száma. Meghalt 20 beteg, a halálos áldozatok száma 933, 9683-an pedig már meggyógyultak 1174-en szorulnak kórházi kezelésre, 110-en vannak lélegeztetőgépen, ami jelentős és folyamatos emelkedést mutat.

Az elhunytak mind 60 év felettiek voltak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvedtek

– mondta a tisztifőorvos, aki szerint a járványban eddig elhunytak több mint 50 százalékánál azonosítanak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget és sokan szenvedtek daganatos, vagy valamilyen anyagcsere megbetegedésben, például cukorbetegségben.

Müller Cecília ezen kívül arról is beszélt, hogy:

– azoknak, akik koronavírusból otthon lábadozva gyógyultak meg, ismét jelezniük kell a háziorvosuknál, ha romlik egészségi állapotuk, például nehéz légzést, magas lázat tapasztalnak,

– súlyosabb tünetek esetén mindenképpen igénybe kell venni a kórházi kezelést, mert az úgynevezett középsúlyos állapot nagyon gyorsan változhat, és akkor már intenzív terápiára van szükség,

– a PCR-tesztek száma folyamatosan nő, és továbbra is bővítik a kapacitásokat, szerinte így a tesztelést mindenkin elvégzik, akinek arra szüksége van.

Jelenleg 45 szociális otthonról lehet tudni azt, hogy jelen van bennük a koronavírus-fertőzés, de ezek az otthonok a tisztifőorvos szerint nem váltak gócpontokká. A gondozottak 10 százaléka, az ápolóknak pedig kevesebb mint 5 százaléka érintett, a 130 kórházban kezelt betegből pedig senki nincs lélegeztetőgépen. Ezeket az intézményeket viszonylag jól körülhatároltan tudják védeni, ugyanakkor teljesen hermetikusan nem tudják őket lezárni – mondta Müller.

A tiszaújvárosi építkezésen kialakult gócpontról a tisztifőorvos azt mondta: változatlanul három nagy csoportban izolálták az érintetteket. Ahogy arról a Telex hétfőn beszámolt, a Mol tiszaújvárosi poliolüzemén dolgozó alkalmazottak közül kétszáz ember lett koronavírusos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!