1374 új fertőzött, 20 beteg meghalt

2020. október 10. – 09:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami az eddigi legnagyobb napi fertőzöttszám, korábban a legtöbb 1322 volt október 2-án. A szombati adattal 36 596-ra nőtt a Magyarországon beazonosított összes fertőzött száma. Meghalt 20 beteg, a halálos áldozatok száma 933, 9683-an pedig már meggyógyultak, derül ki a koronavirus.gov.hu-ra feltöltött adatokból.

Az aktív fertőzöttek száma 25 980 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 47%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján

1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy nap alatt 38-cal nőtt a lélegeztetőgépen kezelt beteg száma. Pénteken 1176 új fertőzött volt, 15 beteg meghalt, az aktív fertőzöttek száma 25 107 volt.

A hazai adatokat részletesen bemutató grafikonunkat itt tudja megnézni.

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában azt mondta, kezdhetjük vágni a centit, mert meglesz a vakcina. „Júniusig, júliusig kell kibírni, addig tart rosszkedvünk tele.” Szerinte mostantól kifelé megyünk a koronavírus-járványból, és nem befelé.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora csütörtökön azt mondta, hogy teljesen megbízhatónak bizonyult az újfajta PCR-teszt, amely gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust. Az új diagnosztikus eljárás – az eddigi PCR-tesztekkel ellentétben – egy lépésben méri az örökítőanyagot, és két óra alatt eredményt hoz. Így a gyógyításban és a kontaktkutatásban is nagy segítséget nyújthat, a laborok kapacitását megduplázhatja, vagy akár meg is háromszorozhatja. A teszt bármikor forgalomba kerülhet, mivel a fejlesztő cég már rendelkezik terjesztési engedéllyel, és az SE készen áll arra, hogy egy-két héten belül ezeket az új PCR-teszteket is használja.

Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján bejelentette, hogy október 20-tól lesz elérhető a mindenki számára ingyenes influenzaoltás. A szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint minél több ember oltassa be magát influenza ellen. Müller elmondta azt is, hogy eddig 746 egészségügyi dolgozót vezényeltek át 74 intézményből 12 másik intézménybe. Továbbra is az az alapelv, hogy a lehető legkevesebb kórházba koncentrálják a koronavírusos betegek ellátását,

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a brüsszeli testület és az EU-tagországok közös közbeszerzési megállapodást írtak alá az amerikai Gilead Sciences gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni újfajta, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer 500 ezer rászoruló számára történő beszerzéséről. A megállapodást 36 ország írta alá, az országok mostantól közvetlenül adhatják le rendeléseiket a Veklury beszerzésére, ami jelenleg az egyetlen olyan gyógyszer az EU-ban, amely feltételes forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik az oxigénellátást igénylő koronavírusos betegek kezelésére.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Magyarország jelenleg Európa legfertőzöttebb országai között van. A pozitivitási ráta tekintetében is Európa sereghajtói közé tartozunk, ami azért rossz hír, mert ez a mérőszám mutathatja meg, mennyire tartják kézben a magyar hatóságok a járványt. A tesztelésről és a pozitivitási rátáról készült átfogó videónkat itt nézheti meg:

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!