Orbán szerint a német nyelvterületen nagyobb a korrupció, mint nálunk

2020. október 9. – 07:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök szerint mostantól kifelé megyünk a koronavírus-járványból és nem befelé. „Kezdhetjük vágni a centit, mert meglesz a vakcina. Júniusig, júliusig kell kibírni, addig tart rosszkedvünk tele” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, a szokásos rádióinterjúban.

(A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide!)

Felidézte, hogy nekiszegezte a kérdést az Európai Bizottság elnökének, mikor lesz vakcina. „Brüsszel eurómilliárdokat tol ebbe, a pénzünkért eredményeket várunk”, mondta. „Az elnökasszony nem tudott választ adni, azt mondta, ő lenne a legboldogabb ember a világon, ha erre válaszolhatna”, tette hozzá.

Kitért a gazdasági intézkedésekre is. A munkahelyekre és a beruházásokra helyezzük a hangsúlyt. A családi beruházások aktiválásához a kormány „beindít egy építőipari, otthonteremtési motort”. Az 5 százalékos lakásáfa után lakásfelújítási kedvezményt is bevezetnek. „Ha azt mondja Varga Mihály, hogy vannak biztató jelek, azt nyugodtan megszorozhatjuk kettővel” – tréfálkozott a miniszterelnök.

Orbán szerint a baloldalra nem lehet számítani a járvány elleni védekezésben.

Kamuvideókat gyártanak, azt az érzetet keltik, hogy összeomlik az egészségügyi rendszer.

Úgy véli, hogy a baloldal az ország ellen van, és nem a kormány ellen. „Ebben a kontextusban meglepetés volt, hogy megszavazták az egészségügyi dolgozók bérének emelését” – tette hozzá. Katarina Barley német EP-alelnök kijelentéseire reagálva Orbán azt mondta: a német nyelvterületen nagyobb a korrupció, mint Magyarországon. De skandináv példákat is felemlített. Szerinte Magyarország, ha nem is hibátlan ország, de az uniós forrásokat jól használta fel.

Szerinte a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Vera Jourová bizottsági alelnökkel. „A baloldalnál legalább száz éve kitapintható, hogy saját fajtájával szemben az idegenek oldalára áll” – mondta.

A nemzetközi támadások közös nevezőjének Soros Györgyöt nevezte, aki „megveszi a nyugat-európai politikusokat, hogy pénzt keressen, növelje a befolyását”.

Az Európai Bizottságban is ülnek olyanok, akik az ő tenyeréből esznek, amíg Sorosnak ilyen befolyása van, hogy az Európai Unió korrupt.

– mondta.

Frissítés: Valójában Magyarország újabb 6 helyett rontott, így a 70. helyre került a vizsgált 180 ország korrupciós rangsorában a Transparency International 2019-re vonatkozó, idén januárban nyilvánosságra hozott korrupcióérzékelési indexének eredményei szerint. Az elmúlt években Magyarország az EU korrupt tagállamainak csoportjában is folyamatosan romló teljesítményt mutatott, és stabilizálta helyét a sereghajtók között.


Magyarország 2012 óta jóformán folyamatos lejtmenetben van, és az elmúlt nyolc évben világviszonylatban összesen 24 helyet zuhant, miközben a korrupció végletesen központosítottá vált. Ugyanezen a listán Ausztria például a 7., Németország pedig a 4. helyen szerepelt.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth Rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd tavaly ősszel Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!