Orbán: Újra 5 százalék lesz a lakásáfa

2020. október 7. – 19:52

frissítve

Orbán: Újra 5 százalék lesz a lakásáfa

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott szerda este Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek. A járványról azt mondta,

arra készülünk, hogy lehet, hogy egyszerre 200 ezer magyar beteg lesz, és 800-1000 lélegeztetőgépre lesz ekkor szükség. Egyelőre nem kell újabb kórházakat bevonni a járványügyi ellátásba

– mondta hozzátéve, hogy bár felszálló ágban marad a járvány, a kormány szerint nem várható olyan nagy arányú változás, amely a soron következő, ütemezett ellátások, műtétek lemondásához vezetne.

Szóba kerültek az esetleges további szigorítások is a járvány kapcsán, Orbán közlése szerint „ma a mindennapokat érintő szigorításokra nem kell számítani”, mert „a nemzeti konzultációban kialakult közvélekedés azt mondja: az országnak működnie kell.” (Pintér Sándor belügyminiszter egyébként szerda reggel a kormányülés előtt a Telexnek belengette, hogy jöhetnek még keményebb intézkedések.)

Orbán arról is beszélt, ismét 5 százalékos lesz az új lakások építésének áfája 2022-ig, de más hasonló horderejű lépések is készülnek Novák Katalin újdonsült miniszter programjában.

A miniszterelnök az orvosbérek jelentős emelésének költségvetési vonatkozásairól azt mondta, 100-200 milliárd forintos költségvetési kiadást kell kigazdálkodni, de a fedezet erre megvan. Szerinte a hálapénzek felszámolása kérdéskörében „az orvosi kamarának igaza van, (...) hogy több mint 10 kérdéskört rendeletekkel kell formálni. Szükség lesz rájuk is, hogy ezeket megalkossák. Az orvosi kamarának kell felállítani a sztenderdeket.” Az orvosok különböző országrészekbe vezényléséről (ami szintén szerepel a kedden megszavazott csomagban, de az orvosi kamara több más részlettel együtt szeretné, ha megváltoztatnák) azt mondta,

„Ha valaki nem megy, ahova vezénylik, akkor járvány idején valaki meg fog halni. Ilyenkor elkerülhetetlen a vezénylés. De baj szokott lenni, ez szükséges, de nem kell katonának lenniük”.

Arra készülünk, hogy lehet, hogy egyszerre 200 ezer magyar beteg lesz, és 800-1000 lélegeztetőgépre lesz ekkor szükség. Egyelőre nem kell újabb kórházakat bevonni a járványügyi ellátásba.

– mondta a miniszterelnök a járvány várható tetőzéséről.

A beteg demokrácia Orbán szerint nem hangzik valami jól, de mégsem ez volt a súlyos mondat, hanem hogy a magyarok nincsenek abban az állapotban, hogy önálló döntéseket tudjanak hozni. „Ez olyan sértés, hogy ilyenkor kell mondani, álljon meg a menet, ez nem politika” – reagált Vera Jourová korábbi szavaira, miszerint Magyarországon nem illiberális demokrácia van, hanem „ill” demokrácia, vagyis magyarul beteg demokrácia. „Vera Jouvorá Soros György tenyeréből eszik, ezt mindannyian tudjuk. Jourová nem Csehországot, a cseheket, Európát képviseli, hanem Soros Györgyöt”, tette hozzá Orbán.

A beszélgetésben előkerült Soros György is annak kapcsán, hogy a CEU-ügy miatt felszólította az EU-t, indítson próbapert Magyarország ellen. „Tegyék. Soros György az a hazafi, akitől nem lep meg, ha megtámadja saját hazáját – reagált erre a miniszterelnök, aki ismét elmondta azt is, hogy az ellenzék a milliárdos szolgálatában áll:

”Az én tenyerem is szokott viszketni, és akkor ilyenek jönnek ki a ceruzámból, hogy Soros-kolbász. A magyar ellenzék be van darálva, be van töltve és Soros György áll mögöttük.„

”Próbálják meg„ – mondta Orbán arra, hogy Karácsony Gergely azt kérte Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnökétől és Katarina Barley, az Európai Parlament alelnökétől, hogy ne a kormányon, hanem az önkormányzatokon keresztül jöhessen az uniós pénz az országba. A miniszterelnök óvatosságra intette az ellenzéki polgármestereket ebben az ügyben, szerinte ”jobban járnak az önkormányzatok, ha a magyar állam érvényesíti az emberek érdekit”. A levelet a főpolgármester mellett nyolc polgármester (Márki-Zay Péter, Nyirati Klára, Nemény András, Csőzik László, Péterffy Attila, Hegedűs Péter, Lengyel Róbert, Fülöp Zsolt, Wittinghof Tamás) írta még alá.

(Borítókép: Benkő Vivien / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!