Magyar Orvosi Kamara: Katonák nem leszünk

2020. október 7. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orvosi bérekről szóló törvényjavaslat „előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni” – írta a Magyar Orvosi Kamara közleményében.

„A béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre: egyetértünk. A hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent. Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését, és sérti az orvosok alapvető jogait” – írták.

A legfrissebb híreinket itt találja.

Az Orvosi Kamara szerint a „jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad”.

A kamara szerint annak is nagy a veszélye, hogy mindezek miatt az orvosok tömege a magánellátást fogja választani.

Közleményük végén azt írták:

„Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető.”

Mindezekért kérni fogják a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását.

Az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalta és elfogadta az orvosi bérek jelentős emelését lehetővé tévő törvényjavaslatot. A javaslat nagyon gyorsan ment át. A hétvégén egyezett meg Orbán Viktor és a Magyar Orvosi Kamara küldöttsége a bértábláról. Hétfőn megjelent a törvényjavaslat, amely tele volt hibákkal, elírásokkal, és több olyan elemet is tartalmazott, amely az orvosi kamarát is meglepte. A kamara két-három órát kapott a véleményezésre.

Az egészségügyi szakdolgozók csalódtak, és nyílt levélben fordultak az orvoskamarához, amiben azt írták, olyan jelentős módosítások vannak a jogviszonyról, amelyek alapjaiban változtatják meg a szakdolgozók foglalkoztatásának gyakorlatát. Félő, hogy ezek a szakdolgozói humánerőforrás-hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!