Csalódtak az egészségügyi szakdolgozók

2020. október 7. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben fordult az egészségügyi szakdolgozói kamara az orvoskamarához. Azt írták, csalódtak az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megszavazásakor.

„Ezidáig azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük az egészségügyi dolgozó kollégáinkat. Most sajnos csalódottságunknak kell hangot adni. Reméljük, a Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal velünk, nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában”

– idézte az MTI a levelet.

A törvénytervezet véleményezésére mindössze négy órája volt a köztestületüknek, amely a dokumentumot nem támogatta.

Az elutasítás oka alapvetően nem a törvény mellékletében megjelentetett orvosi bértábla, hanem a joganyagban leírt elvárások, követelmények, amelyek szerintük a szakdolgozók számára előnytelen helyzetet vetítenek előre, és kedvezőtlen hatást gyakorolnak az egészségügyi ellátórendszer számos területére, bizonytalanná téve a betegellátást.

(A Telex legfrissebb híreit itt találja meg.)

Balogh Zoltán MESZK-elnök az orvosi kamara elnökének, Kincses Gyulának címzett nyílt levélben azt írta, olyan jelentős módosítások vannak a jogviszonyról, amelyek alapjaiban változtatják meg a szakdolgozók foglalkoztatásának gyakorlatát. Félő, hogy ezek a szakdolgozói humánerőforrás-hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését, hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

„A magyar szakdolgozói kar jelentős része másod-, sőt harmadállás együttes fenntartásával tudja biztosítani azt az anyagi biztonságot, amit jogosan követeltek együtt a korábbi tárgyalásokon” – tette hozzá.

A MESZK úgy véli, a bérrendezés ilyen egyoldalú formában és ütemezésben tömegek megélhetését veszélyezteti.

A kamara szerint az egészségügyi szakdolgozók rendkívül méltánytalan helyzetbe kerülhetnek, ha egyeztetés nélkül 2021-ben megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyuk.

A javaslat nagyon gyorsan ment át. A hétvégén egyezett meg Orbán Viktor és a Magyar Orvosi Kamara küldöttsége a bértábláról. Hétfőn megjelent a törvényjavaslat, amely tele volt hibákkal, elírásokkal, és több olyan elemet is tartalmazott, amely az orvosi kamarát is meglepte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!