Amerikai gyógyszergyártól veszik meg a koronavírus elleni csodagyógyszert az EU-tagállamok

2020. október 8. – 15:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság közleménye szerint a brüsszeli testület és az EU-tagországok közös közbeszerzési megállapodást írtak alá az amerikai Gilead Sciences gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni újfajta, remdesivir hatóanyagú, Veklury nevű gyógyszer 500 ezer rászoruló számára történő beszerzéséről – írja az MTI.

A megállapodást 36 ország írta alá, köztük az összes uniós tagország, Norvégia, Izland, az Egyesült Királyság, valamint hat tagjelölt és potenciális tagjelölt ország, Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Koszovó és Bosznia-Hercegovina képében. A részes országok mostantól közvetlenül adhatják le rendeléseiket a Veklury beszerzésére, ami jelenleg az egyetlen olyan gyógyszer az EU-ban, amely feltételes forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik az oxigénellátást igénylő koronavírusos betegek kezelésére.

„Mától 500 000 rászoruló beteg remdesivir-kezelését tudjuk biztosítani. Mindent megteszünk a Covid19 elleni biztonságos és hatékony terápiák biztosítása érdekében. Közös uniós közbeszerzéseink révén Európa-szerte lehetővé tesszük az országok számára, hogy erőiket egyesítve biztosítsák a hozzáférést a létfontosságú felszerelésekhez és gyógyszerekhez. Együtt erősebbek vagyunk. A Covid19 elleni fellépés maga az európai szolidaritás a gyakorlatban.”

– fogalmazott Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Az uniós végrehajtó testület július elején jelentette be, hogy engedélyezi a Veklury feltételes forgalomba hozatalát, a bizottság pedig már július végén szerződést kötött 63 millió euró értékben az amerikai vállalattal a gyógyszer beszerzésére. Ez mintegy 30 ezer, súlyos tüneteket mutató beteg kezelésére volt elegendő. A most aláírt szerződés egyébként azt is garantálja, hogy a vállalat eljuttatja a gyógyszert azon országokba, amelyek a termék beszerzéséről döntenek.

Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak. A fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir gyártása már Magyarországon is elindult a Richter jóvoltából, azt azonban nem tudni, hogy a gyógyszergyár honnan szerzi be az előállításhoz szükséges segédanyagot, ahogy azt sem, hogy az állam mennyi pénzt költött a projektre. Erről, illetve a remdesivirről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!