Fájdalmas, de életeket mentő döntés volt a Taylor Swift-koncertek lemondása

Legfontosabb

2024. augusztus 8. – 22:23

Fájdalmas, de életeket mentő döntés volt a Taylor Swift-koncertek lemondása
A Taylor Swift koncert merchpultja augusztus 7-én az Ernst Happel Stadionnál, az elmaradt koncertek helyszínén – Fotó: Eva Manhart / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz, de helyes döntés született – ez az általános vélemény a bécsi Taylor Swift-koncertek lemondásáról, főleg azok után, hogy egyre több információ derült ki a helyszínen tervezett terrortámadásról. A csütörtöki sajtótájékoztatón Gerhard Karner belügyminiszter vázolta fel a terroristák terveit, akik a bécsi Ernst Happel Stadionon kívül tartózkodó 20 ezres tömeget vették volna célba. Az ügyben letartóztatott 19 éves férfi az eddig elérhető információk alapján valószínűleg bombát készített, de felmerült az is, hogy kocsival vagy késsel támad a rajongókra, a rendőrség szerint mindkét lehetőséget mérlegelte. 17 éves bűntársát a stadion előtt fogták el a rendőrök, róla kiderült, hogy a koncerten dolgozó takarítócsapat tagjaként lett volna ott az eseményen.

A letartóztatások hírét még a koncertek lemondása előtt nyilvánosságra hozták, ami arra is utalhatott, hogy az osztrák hatóságok a koncert előtt elhárították a veszélyt. Azonban a nemzetközi koncertiparban eddig példátlan módon, mindössze 20 órával az első koncert kapunyitása előtt a koncert promotere, a Barracuda Music végül szerda este bejelentette, hogy mindhárom koncert elmarad Bécsben a terrorfenyegetettség miatt.

A Barracuda komoly zeneipari szereplő a piacon, a cég szervezi például a Nova Rockot és a Frequency fesztivált is, és ez a cég állt például a budapesti Ed Sheeran-koncert mögött is, tehát van tapasztalatuk a tömegrendezvények terén. Ezért is tartja az osztrák sajtó helyes és átgondolt döntésnek a koncertek lemondását. A Der Standard szerint a koncertek törlése azt igazolja, hogy az emberek biztonsága fontosabb volt a profitszerzésnél.

Ewald Tatar (b), a koncertet szervező cég, a Barracuda vezérigazgatója és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a csütörtöki sajtótájékoztatón – Fotó: Roland Schlager / AFP
Ewald Tatar (b), a koncertet szervező cég, a Barracuda vezérigazgatója és Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a csütörtöki sajtótájékoztatón – Fotó: Roland Schlager / AFP

A koncertek törléséről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a Barracuda vezérigazgatója, Ewald Tatar arról beszélt, hogy végig együttműködtek a hatóságokkal, és a döntést nemcsak a stadionban lévők, hanem a stadionon kívüli nézők biztonsága érdekében hozták meg. Tatar szerint 20-30 ezer ember is összegyűlhetett volna a koncertek estéjén a stadion környékén, hasonlóan Münchenhez, ahol 40 ezren gyűltek össze az Olympiastadion melletti dombon, hogy kívülről hallgassák meg Taylor Swift koncertjét. Tatar elégedett a döntéssel, amit Taylor Swift menedzsmentjével együtt hoztak meg, de azt is elmondta, azt nagyon korai lenne még meghatározni, hogy a koncerttörlések mekkora kárt okoztak, és hogy ezt ki fizeti meg, mert nagyon speciális esetről van szó.

„Nem ismerhetjük a szerződések részleteit ebben a konkrét esetben, de a koncertiparban pont a múltbéli sajnálatos események miatt a szerződéses megállapodások kitérnek a terrorcselekményre vagy annak veszélyére. Ezekre az eshetőségekre általában biztosítást kötnek egy-egy koncert előtt a szerződő felek, tehát az előadót és a promotert is védi biztosítás. A Taylor Swift-koncertek törlése után is vélhetően elindul egy komplex, akár hónapokig tartó folyamat, hiszen

gyakorlatilag el kell számolni egy olyan koncerttel, ami nem valósult meg”

– mondta kérdésünkre Horváth Máté, a Magyarországon több stadionkoncertet is szervező Live Nation promotere.

Egy ekkora koncertsorozatnál már hetekkel az első fellépés előtt elkezdődik a helyszín előkészítése, a produkció beköltözése is több napot vesz igénybe, Taylor Swift koncertjénél valószínűleg már az utolsó simítások zajlottak a stadionnál a lemondás napján, ezekkel a logisztikai és egyéb, korábbi marketingköltésekkel el kell majd számolnia a szervezőknek.

Horváth azt is hozzátette, ilyen helyzetekben a szervező és az előadó a koncertek lemondása vagy halasztása mellett is dönthet, utóbbi esetben a jegyvásárlóknak megmarad a lehetőségük arra, hogy megtartsák a jegyüket egy későbbi időpontra. A mostani esetben a jegyárak tíz napon belüli visszatérítését választotta a Barracuda és Swift menedzsmentje. De Horváth szerint három telt házas koncert esetén biztosan felmerül annak lehetősége, hogy a későbbiekben pótolják ezeket a koncerteket. Ez azonban nagyon sok tényezőtől, például Taylor Swift jövő évi programjától, terveitől is függ.

A fanok között nyilván amiatt is nagyobb a szomorúság, mert a jegyárak visszatérítése azt jelzi, hogy egyelőre nincs megállapodás a koncertek pótlásáról. Ha a jegyárat vissza is kapják, az utolsó pillanatos lemondás miatt sokan bukják az utazásuk vagy a szállásuk költségét is, ha nem sokáig visszamondható opciót választottak. A Der Standardnak megszólaló ügyvéd, Katharina Kitzberger szerint a koncertszervező sem terhelhető a jegyeken kívüli költségekért. Igaz, két vasúti társaság, az ÖBB és a Westbahn is közben már bejelentette csütörtökön, hogy a Taylor Swift-jeggyel rendelkezőknek lehetőségük van a vonatjegyeik visszaváltására.

A hangulat Bécsben ettől függetlenül nem letargikus, mindenki értékeli, hogy a hatóságok egy lehetséges terrortámadástól védték meg a koncertet. A csütörtöki koncertre kiutazó Emma szerint a Corneliusgassénél sokan összegyűltek, és Taylor Swift dalait hallgatták, énekelték, és a hangulatra jellemző volt, hogy még a helyszínen lévő rendőrök is kaptak a swiftie-kre jellemző barátságkarkötőkből.

Taylor Swift rajongói Bécs belvárosában csütörtökön – Fotó: Roland Schlager / AFP
Taylor Swift rajongói Bécs belvárosában csütörtökön – Fotó: Roland Schlager / AFP

„Amikor kijött a hír, hogy elkaptak két embert, akik merényletet terveztek, akkor is arra gondoltam, hogy a bécsiek tudják kezelni a dolgokat, tuti, hogy a szigorított biztonsági intézkedések miatt ez lesz a legnyugisabb koncert az egész turné alatt” – mesélte kérdésünkre Lilla, aki az egyik munkatársa jegyét vette meg a koncertre. Az első, a koncertek elmaradásáról szóló posztoknál azt hitte, hogy kamuhír terjed, hiszen Taylor Swift hivatalos oldalán sem volt infó ekkor még a lemondásról.

„Azt éreztem, hogy ez nem történhet meg, reménykedtem, hogy hátha visszavonják az egészet és mégis megtartják legalább az egyik koncertet. De aztán belegondoltam abba, hogy nyilván nem arról van szó, hogy egy kicsit beijedtek. Biztos, hogy nagy veszély állhatott a háttérben, ami miatt végül mind a három koncertet lemondták. Örülök, hogy meg merték hozni ezt a döntést, és nem kockáztattak.

Lehet, hogy ezzel megmentették az életünket vagy egy nagy traumától kíméltek meg minket.”

Az osztrák hatóságok egyébként arról tájékoztatták a sajtót, hogy a közelgő nagy könnyűzenei eseményeket, a Frequency fesztivált vagy az augusztusi, szintén az Ernst Happel Stadionba tervezett négy Coldplay-koncertet sem fenyegeti terrorveszély, így ezeket a tömegrendezvényeket jelen állás szerint megtartják.

A tragédiát az esemény alatt már nehéz megelőzni

„A koncerteket célzó terrorcselekményeket leginkább az adott ország titkosszolgálata előzheti meg, ahogy az a mostani bécsi esetből is látszik. Ha a merényletet tervező személy vagy személyek eljutnak a rendezvényre, akkor ott az adott helyszín biztonsági szolgálata nem minden esetben képes a terroristák hatástalanítására” – véli Horváth Máté, utalva ezzel például a Bataclanban történt 2015-ös terrorcselekményre, ahol három fegyveres nyitott tüzet az Eagles of Death Metal koncertjén, megölve ezzel 90 embert.

A másik, tragikus kimenetelű koncert Ariana Grande 2017-es manchesteri fellépésekor történt, amikor a show végén egy Iszlám Államhoz köthető merénylő robbantása miatt 22-en életüket vesztették és több százan megsebesültek. Az áldozatok között több gyerek is volt, köztük egy 8 éves lány is.

A Manchesterben történtek hatására az egyik áldozat, a 29 éves Martyn Hett anyja, Figen Murray kampányt indított azért, hogy a tömegrendezvények helyszínein még hatékonyabb biztonsági előírásokat vezessenek be. Murray azért indította el figyelemfelhívó kampányát, mert kiderült, hogy Ariana Grande-koncert helyszínének nem volt semmilyen vészforgatókönyve terrortámadás esetére. Az úgynevezett Martyn-törvényjavaslat célja így az, hogy a tömegrendezvények helyszínei sokkal szigorúbb előírások alapján készüljenek fel egy lehetséges merényletre, és többszintű biztonsági rendszer védje a rendezvény látogatóit és az ott dolgozókat is.

A manchesteri eset kivizsgálása során később kiderült, hogy a brit kémelhárítási és biztonsági ügynökség, az MI5 már a támadás előtt hét évvel felfigyelt a támadóra, és nyomon követhették radikalizálódását már 2015-től. Ennek ellenére sem sikerült elhárítani a támadást, mert a jelentés szerint a titkosszolgálat egyik alkalmazottja nem tudott elég gyorsan cselekedni.

A koncertek azonban azóta is kedvelt célpontjai a terrortámadásoknak. Idén márciusban az oroszországi Krasznogorszk városában lévő Crocus City Hallban követtek el merényletet terroristák, a helyszínen 137 holttestet találtak, köztük a fellépő Piknik zenekar egyik tagját is.

Taylor Swiftnek és menedzsmentjének a bécsi terrorfenyegetettség előtt sem voltak könnyű napjai, ugyanis az előadónak a három gyerek halálával végződő southporti késelésre is reagálnia kellett. A városban július 29-én 6-11 éves gyerekek Taylor Swift-dalokra épülő jóga- és táncórán vettek részt, amikor egy sebészi maszkos támadó késsel rontott a rájuk. Az azóta zavargásokig fajuló tragédiára külön posztban reagált Taylor Swift is, akit mélyen megrázott és sokkolt a gyerekeket ért támadás. Az előadó a mostani koncerttörlést egyelőre nem kommentálta a saját csatornáin.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!