Eddig 62 személyt azonosítottak a moszkvai támadás 137 halálos áldozata közül

2024. március 24. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Folytatódik az elhunytak azonosítása, eddig 137 holttestet találtak a terrortámadás helyszínén, közülük hárman gyerekek. A helyszínelés tovább tart, vasárnap délutánig 62 személyt sikerült azonosítani” – közölték az orosz hatóságok. A terrortámadás péntek este egy koncert előtt a Moszkva melletti Krasznogorszk városában lévő Crocus City Hallban történt.

Bár először úgy tudták, hogy a teremben fellépő Piknik zenekarból mindenki sértetlenül megúszta a támadást, vasárnapra kiderült, hogy az egyik – addig eltűntként nyilvántartott – tag meghalt.

Az azonosítási eljárás a moszkvai törvényszéki orvosi vizsgálati irodában zajlik, ahová a hozzátartozókat előzetesen meghívták. Az eljárás egyes esetekben molekuláris genetikai szakértők munkáját is igényelheti, ami legalább két hetet vesz igénybe. A hatóságok megkezdték visszaadni az áldozatok személyes tárgyait, iratait, gépjárműveit a hozzátartozóknak.

Putyin elnök március 24-ét nemzeti gyásznappá nyilvánította.

A nyomozás eddigi állása szerint

  • a támadók Kalasnyikovokkal voltak felfegyverkezve;
  • nagy mennyiségű lőszer volt náluk;
  • a rendőrség öt perc alatt érkezett ki a helyszínre;
  • a 137 halott közül hárman gyerekek;
  • 154-en sérültek meg, 15-ük állapota rendkívül súlyos;
  • négy gyerek is van a sérültek között, kettőjük állapota súlyos.

Moszkvában a hétvégén négyezernél is többen mentek el véradásra, a vér a vizsgálatok után pár napon belül kerül az illetékes orvosi szervezetekhez.

Bár még viszonylag keveset lehet tudni a Moszkva környéki szörnyű merénylet elkövetőiről, szándékairól, az már kiderült a híradásokból, hogy többeknek tádzsik kötődése lehetett. Mikor a feltételezett elkövetőket az ukrán határ közelében lévő Brjanszkban rendőrök tartóztatták fel, lövöldözés tört ki, az autójuk felborult. Két embert a helyszínen, kettőt a közeli erdőben fogtak el, autójukban pedig tádzsikisztáni útleveleket találtak.

A terrortámadás négy közvetlen végrehajtóját az SZK moszkvai székházába szállították, egy orosz kormánypárti képviselő szerint mind a négyen tádzsik állampolgárok. Az üggyel kapcsolatban összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!