Taylor Swift után The Weeknd és Drake zenéi is visszakerültek a TikTokra

2024. május 2. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

Három hónapos huzavona után megállapodott egymással a TikTok és a Universal Music Group (UMG), így a szerdán bejelentett új licencszerződés nyomán olyan sztárok zenéi térhetnek vissza a videómegosztó platformra, mint The Weeknd, Lady Gaga, Olivia Rodrigo, Ariana Grande és Billie Eilish – írja a Hollywood Reporter.

A két cég egy január utolsó napján lejárt, és nem megújított licencszerződés miatt kezdett nyilvános kardcsörgetésbe. A UMG szerint a TikTok töredékét akarta fizetni annak az árnak, amit más közösségi oldalak fizetnek a dalaikhoz való hozzáférésért, és még nyílt levelet is írtak, melyben azt pedzegették, hogy úgy akarnak zenén alapuló céget működtetni, hogy közben nem fizetik meg a zenét. A TikTok eközben azzal vádolta a UMG-t, hogy „hamis narratívát és retorikát” alkalmaz.

A csatabárd elásásának első jele április közepén futott be, amikor az ugyancsak a UMG-nél lévő Taylor Swift zenéi visszatértek a platformra. Ez alighanem azért történhetett meg, mert az énekesnőnek külön bejáratú megállapodása van a UMG-vel, melynek értelmében ő birtokolja a zenéinek jogait, Swift pedig valószínűleg nem akarta, hogy a nemrég megjelent albuma ne pöröghessen az évek óta a zeneipar legnagyobb királycsinálójának nevezhető platformon.

Innen a jelek szerint egyenes út vezetett a mostani megállapodáshoz, ami a UMG vezetője szerint új fejezetet jelent a kettejük együttműködésében. A TikTok vezérigazgatója elmondta, örül, hogy sikerült dűlőre jutniuk, és hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a közös munka mellett. Ezzel vége lehet annak a trendnek is, hogy a népszerű zenék hiányában sokan maguk dúdolták a videóik alá az olyan dalokat, mint a Saltburn miatt felkapottá váló Murder on the Dancefloor, vagy éppen teljesen random számokat tettek be Drake vagy The Weeknd helyett.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!