Mindenki nyugodjon meg, Taylor Swift zenéi visszatértek a TikTokra

2024. április 12. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

Közel három hónapnyi szünet után visszatértek Taylor Swift zenéi a TikTokra – írja a BBC.

A TikTok január végén olyan sztárok zenéit távolította el a videókból, mint Taylor Swift, The Weeknd és Olivia Rodrigo, miután vitába keveredett a sztárok lemezkiadójával, a Universal Music Grouppal (UMG). A kiadó és a közösségi platform között lejárt a licencszerződés, a meghosszabbításról viszont nem tudtak megegyezni, a UMG szerint ugyanis a TikTok töredékét akarta fizetni annak az árnak, amit más közösségi oldalak fizetnek a dalaikhoz való hozzáférésért. A kiadó nem ment bele az alkudozásba, így a daloknak is menniük kellett a TikTokról. A TikTok erre azt reagálta, sajnálja, hogy a UMG „a saját kapzsiságát a művészek és dalszerzők érdekei fölé helyezte”.

Taylor Swift viszont most visszatérhetett, annak ellenére, hogy a UMG más előadóihoz tartozó zenék továbbra sem.

Ennek az lehet az oka, hogy a többi előadóval ellentétben Swift birtokolja a zenéinek szerzői jogait a UMG-vel kötött 2018-as megállapodás értelmében. Egyes jelentések szerint Swift külön megállapodást kötött a TikTokkal, amit azért is sürgethetett, mert hamarosan megjelenik az új albuma, a The Tortured Poets Department, és nyilván nem tesz rosszat a hírverésnek (és a pénztermelésnek), ha a TikTok is lejátszhatja a számokat.

Az aktuálisan legsikeresebb énekesnő nettó vagyona jelenleg 1,1 milliárd dollár, amivel felkerült a Forbes listájára is.

Taylor Swift messze nemcsak a zenéje miatt uralja (többek között) az amerikai közhangulatot, hanem a politikai nézetei és az aktuális párkapcsolata miatt is – arról, hogy ez mégis hogy jött össze neki, és milyen hatással lehet mindez az amerikai elnökválasztásra, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!