Egy lejárt licencszerződés miatt Taylor Swift és The Weeknd dalai is eltűntek TikTokról

2024. február 1. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

A TikTok olyan sztárok zenéit távolította el a videókból, mint Taylor Swift, The Weeknd és Olivia Rodrigo, miután vitába keveredett a sztárok lemezkiadójával, a Universal Music Grouppal (UMG) – írja a BBC.

A TikTok és a kiadó között szerdán lejárt egy licencszerződés, új megállapodást pedig nem sikerült kötni. A UMG szerint a TikTok töredékét akarta fizetni annak az árnak, amit más közösségi oldalak fizetnek a dalaikhoz való hozzáférésért. A TikTok azzal vádolja a UMG-t, hogy „hamis narratívát és retorikát” alkalmaz.

Most minden olyan videó, amiben a UMG által tulajdonolt zene szerepel, elnémul. Néhány előadó, például Ariana Grande és Katy Perry zenéinek nagy része eltűnt, kivéve néhány olyan dalt, amelyek más kiadóknál vannak. Billie Eilish dalai például egy kivitelével teljesen lekerültek: a What Was I Made For? című dala szerepelt a Barbie-filmben, így ezt a Warner Music Group adta ki.

Sophie Ellis-Bextor Murder on the Dancefloor című dala, ami az utóbbi időben nagyon felkapott volt, szintén nem elérhető. A számok nem hivatalos, felgyorsított és lelassított változatai azonban továbbra is megtalálhatóak a felületen.

A UMG és a TikTok tárgyalásokat folytatott egy új megállapodásról, de a január 31-i határidő előtt nem tudtak megegyezni. Egy január 30-án közzétett nyílt levélben a Universal azt állította, hogy a TikTok egy olyan megállapodást akar, amiben nem a tisztességes árat fizetné a zenékért. A Universalnak a TikTok moderálási rendszerével is problémái voltak: szerintük az nem kezelte megfelelően a gyűlöletbeszéd és a zaklatások áradatát. TikTok válaszolt is. „Szomorú és kiábrándító, hogy a Universal Music Group a saját kapzsiságát a művészek és dalszerzők érdekei fölé helyezte” – írták. A Universal riválisa, a Warner Music 2023 júliusában kötött licencszerződést a TikTokkal.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!