Sztárbox-döntő: Árpa Attilát kiütötték a szorítóból, Molnár Áron egy percet sem adott ellenfelének

2023. december 11. – 06:50

frissítve

Sztárbox-döntő: Árpa Attilát kiütötték a szorítóból, Molnár Áron egy percet sem adott ellenfelének
Rácz Jenő állán landol Molnár Áron balhorga – Fotó: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt többször, többféle módon megfogalmaztuk a Telexen, az RTL Sztárbox című műsorban esetleges szempontok alapján összeválogatott emberek esetleges felkészültségi szinttel esetleges sportteljesítményt nyújtanak, és ezt az egész esetlegességet profi edzők és sporteseményeknél megszokott körítés próbálja felruházni a „valódiság” jegyeivel.

A Sztárbox nagyjából 200 percéből a döntő nettó alig 10 percet vett el, a műsor 95 százaléka a meccsek felvezetésével, levezetésével, más RTL-es műsorok és zenei produkciók promotálásával telt el – a legbizarrabb bevágás az volt, hogy a gálán egyszámos minikoncertet adó Carson Coma eleve kvintesszenciálisan kígyóvállú (és épp emiatt amúgy tökre szerethető) frontembere, Fekete Giorgio elmondta, hogy „fél” a gálán, mivel „gyűlöli az erőszakot”, vágás.

És ha már a sokszor kivesézett produkciós érték: a boksz múltjának és jelenének promotálása mellett kétségtelen, hogy fellépők és/vagy zenei rendezők odatették magukat a bevonulásoknál. A sorozatban mindig voltak izgalmas bevonulózenék, Istenes Bence Bilder Im Kopf-ja vagy Járai Kíra Je ne regrette rien-je fülfrissítő volt. A döntőben Molnár Áron bevonulása döbbentett rá, hogy Pogány Induló Hajnalának harmóniái és disszonanciái milyen fenyegető ritmust adnak ki, Berki Mazsi megszokott gumimacis bevonulása pedig van akkora szerethető trash, hogy a hagyományosan bolond show-kat produkáló japán gálákon is simán elférne.

Szóval a Sztárboxot félreértés lenne sporteseményként kezelni, az ott elcsattanó pofonok azonban kétségbevonhatatlan valósága miatt mégis vannak sportjellegű történései és eredményei. A vasárnapi záróadás például egy „szuperdöntő” volt, amin a három kategóriában mérkőztek meg a Sztárbox „bajnoki övé”-ért. A szuperdöntőben való részvételhez egyébként két meccset kellett abszolválni.

Már a meccs előtti alattomos gyomros sem tudta megtörni, hajszállal maradt alul Dobos Evelin

Az első meccs a női döntő volt, aminek döntő jellegét óriási zárójelbe tett az a tény, hogy Dobos Evelin pénteken még kórházban feküdt. A színésznő ugyanis csütörtök éjjel súlyos vírusfertőzéssel – a „minden kijött belőle” körülírás alapján valószínűleg a népszerű hányós-fosós vírussal – kórházba került, és infúzióra kellett kötni. Azután pénteken kijött, szombaton pedig már edzett is, de részvétele vasárnapig kérdéses volt. És annak ellenére, hogy a műsorban mindenki – ő maga is – elmondta „100 százalékos formában van”, kizárt, hogy egy vírusfertőzés után valóban csúcsformában lépett a szorítóba.

Berki Mazsi balegyenese – Fotó: RTL
Berki Mazsi balegyenese – Fotó: RTL

Ennek nyilván Berki Mazsi is tudatában lehetett, mivel már az első pillanatban beindította a darálót, és korrekt balegyenesei mögül megsuhintott jobbhorgokkal próbálta megtörni ellenfelét. Dobos azonban a bekapott vírus és a bekapott ütések ellenére is tartotta magát, sok ütést blokkolt, saját egyenese pedig be-becsúsztak a lelkesen rohamozó Berki állára. Az eleve jelentős súly- és erőfölényt élvező Berki azonban nem zavartatta magát a kontráktól, és olyan elánnal szórta a kombinációkat, mintha zsákra dolgozna. A negyedik menetben a bíró rá is számolt Dobosra, aki ugyan nem rogyott meg, csak épp három másodperc alatt benyelt vagy nyolc tiszta találatot; néhány másodpercre rá viszont a színésznő úgy verte keresztbe az influenszert, hogy Berki öntudatlanul csinált egy térdkörzést a ring közepén.

Berki fejvédőjén akad meg Dobos homlokosa – Fotó: RTL
Berki fejvédőjén akad meg Dobos homlokosa – Fotó: RTL

A Sztárbox-széria legtöbb női meccséhez hasonlóan kemény, kompromisszummentes bunyót láthattunk, a mérkőzés összképe alapján Berki Mazsi megérdemelten, egyhangú pontozással győzött. A meccs azonban volt annyira szoros, hogy – a vereségét amúgy nagyon sportszerűen elismerő, inkább a pozitív élményeit hangsúlyozó – Dobos elgondolkodhasson azon, mi lett volna, ha nem kap egy előzetes gyomrost a vírustól.

Árpa Attila a kötelek közé szédült

A nehézsúlyú döntőt lényegében előre oda lehetett adni Brasch Bencének. A 32 éves énekes-színész ugyanis valóban megtanult bokszolni, felszedett magára egy csomó izmot, és nem mellesleg eddigi két ellenfelének megsemmisítéséhez összesen három menetre volt szüksége. Ráadásul mivel legutóbbi meccsén Szegedi Fecsó az első menetben meglepte rohamozásával, ezért kóstolót is kaphatott döntőbeli ellenfele, a nála 20 évvel idősebb Árpa Attila egyetlen, rá nézve veszélyes fegyveréből: a kétségbeesett parasztlengősökből.

Brasch a meccset óvatosan kezdte, első kezét a mostanában az Árulók című krimirealityben pszeudoármánykodó Árpa orra előtt táncoltatva igyekezett lekötni ellenfele figyelmét, és az ijesztgetések mögül precíz egyenesekkel kezdte megdolgozni a producer fejét és testét. Árpa gyorsan rájött, hogy az idő ellene dolgozik, lendületes rohamokkal igyekezett a kötelekhez szorítani ellenfelét, és amikor sikerrel járt, akkor néha el is találta őt. Brasch azonban fegyelmezetten vált ki az adok-kapok szituációkból, és a távolból fokozatosan szétszedte Árpát.

Brasch rászámolást érő jobbegyenese – Fotó: RTL
Brasch rászámolást érő jobbegyenese – Fotó: RTL

A második menetre Árpa már túl sok ütést nyelt be, és túl nagy energiát égetett el a tudatos bunyóhoz. A kinyílásokat tudatosan kereső, sőt kiprovokáló Brasch többször is megrendítette az alapból veszélyesen nyitott fedezékkel bunyózó producert. Árpára előbb rá kellett számolni, majd egy újabb találat után teljesen egyensúlyát vesztve, szúfi dervisként pörgött a szorítókötelek közé, a bíró pedig azonnal beszüntette az egyoldalú veréssé fajult találkozót.

Árpa rászámolás előtt Fotó: RTL
Árpa rászámolás előtt Fotó: RTL

Egy perc alatt vége volt a legnagyobb rivalizálásnak

A legszínvonalasabb meccset előzetesen mindenki a középsúlyú döntőtől várta, ahol két relatíve technikás és felkészült ellenfél csapott össze. A Sztárbox első adásának nyitómeccsét vívó Molnár Áron is ellentmondást nem tűrően ütögette ki ellenfeleit, és ezúttal is „bitang meccset” ígért Rácz Jenő. A sztárséf nevéhez fűződik az eddigi legbrutálisabb KO és a legszikrázóbb összecsapás, és nem tűnt elborult várakozásnak az, hogy elszántságával sikerülhet ellensúlyozni Molnár erőfölényét.

Molnár azonban alig egy perc alatt lerendezte a meccset. A fordított felállásban bunyózó színész ugyanis előbb egy – bokszban szokatlan, és technikailag igen pengés megoldásnak számító – előrelépésből elővezetett balhoroggal csapta el a sztárséf állát, majd ugyanezt az ütést hátsó kézből is eladta. Ráczra rá is kellett számolni, és Molnár van annyira technikás és rutinos bokszoló (mármint edzőtermi bunyók szintjén), hogy ne engedje ki kezéből a győzelmet. Agresszívan rontott Ráczra, aki egy bekapott testütéssel után megtántorodott, mire a bíró véget vetett a találkozónak. Én úgy láttam, Rácz inkább megcsúszott, de a lényegen ez nem változtat; a meccs után azt ő is azt nyilatkozta, hogy részéről ennyi elég is volt.

2024-ben újra jön a Sztárbox

A „szuperdöntők” után kiderült, hogy a győztesek számára nem ez volt az utolsó megmérettetés, mivel továbbjutottak egy nemzetközi „celebboksz” versenysorozatba, melyet a Sztárbox energiaital-gyártó főszponzora támogat. A reality három győztesének felkészülésére 15 millió forint áll rendelkezésre, és ha megnyerik – az egyelőre részleteiben nem ismert – tornát, akkor 100 ezer dollár ütheti a markukat. Itt azért érdemes elismételni, a műsor egyik leggagyibb, sőt legkárosabb eleme, hogy a résztvevők táskájában vagy kezében rendszeresen megvillanó energiaital azt sugallja, hogy a terméknek bármi köze lehet a sportteljesítményhez.

A három „bajnok” – Fotó: RTL
A három „bajnok” – Fotó: RTL

De nem csak nemzetközi szinten pörög tovább a műsor – ahogy arról az első adás kapcsán írtam, a különböző hírességek, levitézlett sportolók és influenszerek bokszmeccseire dőlnek az előfizetők és a szponzorok –, Szujó Zoltán ugyanis óriási ováció közepette bejelentette, hogy 2024-ben az RTL-re is visszatér a Sztárbox.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!