Kevesebb szexet nézne a Z generáció, Matthew Perry alulértékelt szerepe, a Klipszemle legjobbjai

2023. november 1. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az After+ eddigi adásaiban még nem ült ennyi vendég, mint ezen a héten. Bicsérdi-Fülöp Ádám beszámol a Big Picture tévés konferencia olykor szürreális előadásairól, megemlékeznek Sajó Dáviddal Matthew Perryről, a Megfojtott virágok című film megvitatásához pedig Szente Katica csatlakozik hozzájuk. Britney Spears nemrég megjelent könyvéről, tragikus sorsáról és a sajtó manipulatív, szexista húzásairól pedig Kaiser Orsolya mesél az adásban.

Az adásban kibeszélünk egy friss tanulmányt is, ami arra a következtetésre jutott, hogy a Z generáció tagjai kevesebb szexet látnának a képernyőn. A hét témája ezúttal a Magyar Klipszemle volt, a podcastben vendégként az esemény egyik alapítója és szervezője, Miki357 mesélt az idei programról, illetve a klipeket jellemző mai trendekről.

Hírek

  • A tévés szakma hagyományos őszi konferenciáján, a Big Picture-ön jelentette be a TV2 és az RTL Klub is a jövő évre szánt műsorait. Utóbbi 4 új kábelcsatornát indít, Gundel Takács Gábor új vetélkedőműsorában pedig ismét a mélybe lehet zuhanni. Ujj Mészáros Károly Aranyszív sorozatának történetét pedig a Hypewriter forgatókönyvíró-versenyének egyik pályázata adta. A TV2 újabb történelmi sorozatot mutat be, a Rise of the Raven rendezője az Oscarra jelölt, Emmy-díjas Robert Dornhelm, valamint Nagypál Orsi és Szász Attila. A csatornára érkezik még a Next Topmodel Hungary, ami elvileg álomszerződést kínál a következő szupermodellnek. De szóba kerül még, hogy mit keresett négy sztriptíztáncos a színpadon, és milyen szúrkálódások mentek a TV2 és az RTL között.
  • Matthew Perry Jóbarátokon túli szerepeiről is beszélgetünk az adásban. Főleg a Studio 60 on The Sunset Strip (A színfalak mögött) című sorozatban nyújtott alakítását vettük elő. A sorozat egy Saturday Night Live-ra hajazó szkeccsműsor háttérstábját mutatja be, Matthew Perry pedig a műsor vezető íróját játssza. De beszélgetünk arról is, hogyan akadályozta Perryt a függősége karrierjében, és hogy miért volt kiemelkedően fontos Chandler Bing karaktere a Jóbarátokban.
  • Megnéztük Martin Scorsese legújabb filmjét, a Megfojtott virágokat. A podcastben kibeszéljük, hogyan mutatja be a film oszázs indiánok kultúráját, és hogy tud-e még újat mutatni Leonardo DiCaprio Scorsese filmjeiben?
  • Britney Spears a Bennem lévő nő című önéletrajzi könyvében vallott meghurcolásáról, abortuszáról, testének kihasználásáról és apja gondnokságáról. Miért borotválta le a fejét 2007-ben? Mit jelent ma nekünk a rakott szoknyás, szexi diáklányként berobbanó Britney Spears?
  • A Kaliforniai Egyetem Teens and Screens címmel közölt egy tanulmányt, ami kimutatta, hogy a 13–24 évesek (természetesen amerikaiak) körében nem igazán népszerűek a szexuálisan túlfűtött tartalmak. Mit gondolunk erről mi, a Z generáció tagjai? Miért gondoljuk gagyinak a The Idol című sorozat fülledt szexjeleneteit? Miért frusztrált a generációnk? Hogyan befolyásolja szexualitásunkat, hogy huszonévesen a lakhatási lehetőségünk kimerül abban, hogy három másik emberrel élünk együtt?

A hét témája: Magyar Klipszemle

A Magyar Klipszemle alapítója, Miki357 mesél arról, hogy miért lett hivatkozási alap az eseményből, és miért a lehetőségek tárháza napjainkban a klipes műfaj. A Telex After szerkesztőségéből Kersner Máté is a zsűri tagja volt, aki elmondta, milyen klisékkel találkozott az idei felhozatalban, és azt is megosztja velünk, szerinte melyek az idei mezőny kiemelkedő alkotásai.

Sorozatajánló

A Daisy Jones and The Six James Ponsoldt rendezésében készült produkció, Taylor Jenkins Reid könyve alapján. A sorozatban egy fiktív zenekar megalakulásának, sikereinek és feloszlásának lehetünk a tanúi. A karcos rock and roll, a fülledt klubok, a rojtos ruhák tökéletesen reprezentálják a hetvenes évek rockszínterét.

Sam Claflin alakítja a zenekar frontemberét, Billy Dune-t, akinek nárcisztikus jelleme, alkohol- és drogfüggősége, dalszerzői vénája több hasonló tulajdonságokkal rendelkező frontembert idézhet fel bennünk ebből a korszakból. Akárcsak a Daisyt alakító Riley Keough, akinek legdédelgetettebb álma, hogy énekesnő legyen. Riley egyébként Elvis Presley unokája, aki tökéletesen hozza a dögös, önfejű, tehetséges lány szerepét, aki mindenkit levesz a lábáról karakán jellemével. A sorozat fókuszában Billy Dune és Daisy egymás iránti gyűlölete, néhol pedig vonzódása áll.

Toplisták

Az adás végén Kersner Máté, Sajó Dávid és Szente Katica választja ki a 3 kedvenc magyar klipjét az idei évből.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!