Carson Coma-koncert vagy bármi más helyett zárt ajtók a brüsszeli Liszt Intézetben

Legfontosabb

2023. május 30. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Nos itt vagyok a Liszt Intézet előtt, zárva van, sehol senki, bent sincs mozgolódás. Ez az üzenet van kiragasztva a bejáratra” – írta olvasónk Brüsszelből, és küldte a fotót is az épület ajtajáról, hogy mi van kiragasztva:

A Carson Coma koncertjének elmaradásáról tájékoztató A4-es lap – Fotó: Olvasói fotó
A Carson Coma koncertjének elmaradásáról tájékoztató A4-es lap – Fotó: Olvasói fotó

Vagyis hogy a koncert technikai okokból marad el, sajnálják. Láthatóan nincs nyoma sem más programnak, sem nyilvánosnak, sem belső nem nyilvánosnak – hogy ez miért érdekes, arra mindjárt visszatérünk.

Olvasónk helyszíni beszámolója szerint egyébként „jöttek más magyarok is, akik egyenesen a koncertre jöttek. Nem hallottak arról, hogy töröltek, így ezek szerint nem volt tájékoztatás sem”.

Az intézet Facebook-oldalán egyébként fenn van Cancelled jelzéssel az esemény, ott tehát, ha úgy vesszük, legalább a törlés jelzésével tájékoztattak arról, hogy elmarad. Az indoklásnál ott az áll: „Sajnos a zenekaron kívül álló okokból le kellett mondanunk a rendezvényt. Az esemény pótlására nem kerül sor.”

A fenti fotó mindenesetre arra utal, hogy az állami fenntartású, és az ügyben eddig is zavarosan kommunikáló Liszt Ferenc Intézet dupla hazugsággal akadályozta meg a zenekar brüsszeli fellépését.

Hogy mi is történt?

Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, egy héttel a fellépésük előtt lemondta a brüsszeli Liszt Ferenc Intézet a Carson Coma május 30-i akusztikus koncertjét, nem sokkal azután, hogy a zenekar az új dalában és egy kecskeméti koncerten is erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben.

A zenekarnak a szervezők annyit mondtak, hogy egy másik programot szerveztek arra a napra. De már akkor elég valószínűtlennek tűnt az a forgatókönyv, hogy csak most vették észre, hogy más programot raktak a Carson Coma napjára.

Éppen ezért megpróbáltunk utánajárni a kialakult helyzetnek a kapcsolattartóként megadott brüsszeli magyar nagykövetségen, de az így sem derült ki egyértelműen, hogy mi az igazság. Először turistaként érdeklődtünk, hogy az elmaradó koncert helyett milyen rendezvény lesz, amire azt a választ kaptuk, hogy május 30-ra nincs semmilyen koncert vagy hasonló rendezvény, és nem is lesz a jelen állás szerint. Amikor viszont a Telex nevében kérdeztük ugyanezt, némi huzakodás után azt a választ kaptuk, hogy belsős, nem nyilvános program lesz május 30-án a Liszt Ferenc Intézetben.

És most jöjjön a dal, ami annyira kiverte a biztosítékot az állami kultúrkorifeusoknál, hogy inkább az összevissza magyarázkodást és hazudozást választották helyette:

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!