Ha most letöltjük a Wordle-t, még hét évig játszhatunk vele

2022. február 5. – 16:13

Ha most letöltjük a Wordle-t, még hét évig játszhatunk vele
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei tél legnépszerűbb szókeresője lett az angol nyelvű Wordle, amit bárki ingyen, bérmentve, reklámok nélkül játszhatott a világ bármelyik pontjáról.

Ha valakit esetleg elkerült a játék, vagy az arról írt cikkünk, azoknak összefoglalom: a Wordle lényege, hogy egy ötbetűs szót kell kitalálni, hat próbálkozásból. A játék jelez, ha egy betűt eltaláltunk, de nincs jó helyen, illetve akkor is, ha egyet eltaláltunk, és jó helyen is van. Ha kitaláltuk, ha nem, a következő játékra 24 órát kell várni.

A Wordle eredetileg egy családi játéknak indult, abból nőtte ki magát egy millió felhasználós oldallá, amit aztán nem olyan régen felvásárolt a New York Times is, hogy hozzáadja a játékappja felhozatalához. Az app maga fizetős, évente 40 dollárt kell kicsengetni érte, ami az én véleményem szerint bőven megéri, de a Wordle lényege az volt, hogy egy petákba se került senkinek, a készítője pedig nem akart meggazdagodni belőle.

Ezt némiképp megkérdőjelezte a felvásárlás, amire a készítő Jeff Wardle úgy reagált, hogy a játék először biztosan ingyenes lesz. A lényeg az „először”, ami azt feltételezi, hogy egy idő után már nem lesz az. Szerencsére a Wordle annyira egyszerűen működik, hogy le lehet tölteni, és onnantól majdnem hét éven keresztül használhatjuk anélkül, hogy bármibe is kerülne nekünk.

Ha jól értem, maga a játék az egész adatbázisát a HTML-kódjában tárolja, azaz nem valami távoli, online adatbázisra van szükség ahhoz, hogy játsszunk vele, ezért elég könnyű lementeni magunknak, és offline is használni. A játék adatbázisában több mint 2100 játék szerepel, ami azt jelenti, hogy internet nélkül is ellehetünk vele hét évig úgy, hogy egyszer se ismétlődjön.

A Lifehacker összegyűjtötte, hogyan lehet letölteni:

Asztali gép böngészőjén: Jobb gombbal kattintunk az oldalon, és kiválasztjuk azt, hogy Oldal mentése, vagy valami hasonló opció. Ennyi az egész, egyszerűen csak meg kell találni az a HTML-fájlt, amit lementettünk, megnyitni a böngészőnkkel, és kész.

Androidon: Böngészőben megnyitjuk az oldalt, és a jobb felső sarokban rábökünk a három pontra. A menü tetején található letöltés-ikonra nyomunk, és ennyi. A letöltött oldalt szintén a három pontos menüben találjuk meg, és ha ott rányomunk, akkor elindul offline is a Wordle.

Iphone-on: Letölteni ugyan le tudjuk a Wordle-t a telefonunkra, ugyanúgy, ahogy Androidon, viszont valami miatt a népszerű böngészők nem nyitják meg egyáltalán. A Lifehacker azt javasolja, hogy töltsük le az egyetlen böngészőt, amin elindul, ez pedig a Microsoft Edge, és használjuk csak arra, hogy játsszunk vele.

Safariban letölteni úgy lehet, hogy a Wordle oldalán a megosztás ikonra nyomunk, ott pedig a pici betűkkel írt beállításokat megnyitjuk. Az opciók közül kiválasztjuk a „Web archívum”, majd kimegyünk ebből a menüből, a megosztásnál pedig a „Mentés a Fájlokba” lehetőséget választjuk, ahol egy mappa kiválasztása után le is tölti az oldalt.

Az Edge-ben pedig úgy kell megnyitni a Wordle-t, hogy megkeressük a Fájlok appban a letöltött oldalt, hosszan rányomunk, amíg ki nem tudjuk választani a megosztást. Ahol pedig rányomunk az Edge-re, és kiválasztjuk, hogy a Microsoft Edge segítségével akarjuk megnyitni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!