Néha egész jókat lehet röhögni Pamela Anderson legendás szexvideójának történetén

2022. február 3. – 04:58

Másolás

Vágólapra másolva

Pár évtizeden át a bulvársajtó Szent Gráljának a celebek házi szexvideói számítottak. Annak idején Kim Kardashian vagy Paris Hilton dúsgazdag emberek hírnévre vágyó gyermekei voltak, hogy aztán egy-egy kiszivárgott felvételnek köszönhetően szupersztár státuszba kerüljenek. Később egy férfi némi hekkelés után kiszivárogtatta egy rakás női híresség privát fotóját, amire az interneten csak Fappening néven hivatkoznak azóta is, és ez megmutatta az embereknek, hogy még a hírességeket is megilleti a privát szféra, pláne intim helyzetekben. Aztán jött Hulk Hogan precedens értékű bírósági ügye az ő házi szexvideóját publikáló Gawker Media ellen, ami végül csődbe vitte a 2010-es évek egyik legsikeresebb online médiavállalkozását.

És még mindezek előtt ott volt a műfaj ős-ős-ősklasszikusa: Pamela Anderson és Tommy Lee házi szexvideója, ami a maga műfajában úttörő szerepet töltött be, még ha a szereplők erre biztosan nem vágytak. A Hulu ennek a szexkazettának a történetéről forgatott nyolcrészes sorozatot, ami sokkal több kérdést vet fel a mai és egykori szórakoztatóipar állapotáról, mint amennyire választ ad. De legalább őszintén vicces és szórakoztató.

Két évtized szexszimbolumai egymásra találnak

Az, hogy a Pam & Tommy, mint tévésorozat egyáltalán elkészülhetett, már önmagában bizarr. A történet alapját a Rolling Stone 2014-es cikke adja, amelyben megszólaltatják azt a Rand Gauthier nevű villanyszerelőt, aki annak idején megszerezte Anderson és Lee szexvideóját. Magát a cikket nagyon érdemes elolvasni, mert kiderül belőle egyrészt, hogy a híresztelések ellenére a két szupersztár nem magától szivárogtatta ki felvételt, hanem rendkívül kalandos úton került a feketepiacra, majd onnan az internetre.

A történetben van minden, tényleg olyan, mintha Hollywoodban írták volna. A valósággal hadilábon álló, dúsgazdag, öntelt, enyhén pszichopata rocksztár, aki fegyvert fog a háza kivitelezőjére; egy villanyszerelő, aki mellékállásban a '90-es évek pornóbizniszében mozog, és bosszúból ellopja az említett szexvideót; aztán az ügybe belekeveredik Ron Jeremy, az ikonikus pornósztár, az olasz maffia, különböző motoros bandák, egy sereg jogász és végül maga az internet.

A projektet 2018-ban kezdték el előkészíteni Robert Siegel vezetésével, akinek a nevéhez fűződik íróként A pankrátor, A rajongó és Az alapító is, de ez az első komolyabb tévésorozatos munkája. Az eredeti tervek szerint James Franco lett volna a rendező, és ő alakította volna Tommy Lee-t is, de végül (valószínűleg a szexfüggőségéről kipakoló nők miatt) helyette a Marvel-filmek Tél Katonájaként ismert Sebastian Stan kapta meg a munkát. Pamela Anderson szerepére pedig az angol Lily Jamest választották, aki eddig kevésbé szexpozitív produkciókban tűnt fel, mint a Csipkerózsika élőszereplős változata, vagy a Downton Abbey kosztümös drámasorozat. Rajtuk kívül még két nagy nevet húztak be a készítők: a szexkazettát ellopó villanyszerelőt alakító Seth Rogent, illetve Nick Offermant, aki a felvétel eladásában segédkező pornórendezőt játssza.

Sokáig nem lehetett semmit tudni arról, hogy mi is lesz ez az egész, és egyáltalán mi szükség van rá. A 2020-as évekre már mindenkinek egyértelműnek kell lennie, hogy volt egy pár olyan női szupersztár a korábbi évtizedekben, akiket brutálisan kikészített a sajtó, elég csak Britney Spears példájára gondolni.

Fotó: Carlo Allegri / Getty Images
Fotó: Carlo Allegri / Getty Images

Hasonló volt a helyzet Pamela Andersonnal is, aki a '90-es évek egyik legnagyobb szexszimbóluma volt, férfiak milliói csorgatták a nyálukat rá a Playboy címlapjait vagy a Baywatch fürdőruhás jeleneteit látva. A róla készült házi szexvideó volt az első a maga műfajában, és a sajtó évekig foglalkozott vele, hogy aztán a téma még egy lökést kapjon, amikor kiszivárgott egy hasonló házi szexvideója egy másik rocksztárral, a Poisonból ismert Bret Michaelsszel is.

Semmi nem írhatná le jobban, mi a különbség aközött, ahogy Lee és Anderson megéli ezt a történetet, mint az első reakcióik arra, hogy tévésorozatot készítettek a történetükről. Míg Tommy Lee a '80-as évek sikereit építő, macsó rocker sztereotípiát erősítve alig várja, hogy láthassa a produkciót és azon értetlenkedik, hogy Anderson miért veszi ezt annyira a szívére, addig a színésznő képviselői szűkszavúan csak annyit reagáltak, hogy Anderson nem szeretne semmilyen módon pénzt keresni a produkcióval, nem akar részt venni benne, és azt sem akarja, hogy esetleg majd a gyerekei megnézzék.

Vagyis Tommy Lee a máig kitartó keménytökű rocksztár csajozógép imidzsét még jobban megerősítette, Pamela Anderson pedig még csak személyesen nyilatkozni sem hajlandó arról, hogy egy stúdió milliókat költött arra, hogy őt és egykori férjét ismert hollywoodi színészekkel játsszák el egy olyan témával kapcsolatban, amiről az embereknek alapvetően nem is kéne tudniuk. Szóval egyáltalán nem véletlen, hogy a csupa jónevű színész ellenére a Pam & Tommy első három része nagyobb csinnadratta nélkül jelent meg február 2-án a Hulun.

Fotó: Hulu
Fotó: Hulu

A buta szőke meg a soviniszta disznó

Az előzetesek alapján nehéz volt belőni, mi várható a produkciótól, és őszintén szólva én biztos voltam benne, hogy valami rettenetesen kínos, ciki valami fog kisülni belőle. Ha a modern popkultúrának valamire nincs szüksége, az Pamela Anderson és Tommy Lee házasságának újraélése. Lee maga a megtestesült rockdobos sztereotípia, a széttetovált, pirszinges rosszfiú, aki a zenekarával a ‘80-as években degeszre kereste magát, nők ezreit vitte az ágyba, hirdette a szex-drogok-rockandroll szentháromságot – ami ma már kicsit boomer dolognak hat, legyünk őszinték.

Én személy szerint ki nem állhatom a Mötley Crüe-t meg az egész ’80-as évek glamrock-hullámát, amikor férfiak nőnek öltözve viselkedtek úgy más nőkkel, mint más férfiak. És még a zenéjük is csak a '70-es évek hard rockjának áramvonalasított változata. Elég megnézni, hogyan ábrázolják Mötley Crüe-t a The Dirt című Netflix-filmben, és nagyjából képet kapunk a zenekarról.

Ehhez képest a Pam & Tommy egy őszintén vicces, izgalmas, erősen, de nem túlzóan a trash faktorra és a guilty pleasure határa építő dramedy, ami simán ott lehet év tévés meglepetései között.

A történet a '90-es évek közepén játszódik. Tommy Lee már benne van a harmincas éveiben, eladott a Mötley Crüe-vel több tízmillió albumot, és éppen átépíti a hatalmas malibui házát valamiféle szexkatlannak. (A Rolling Stone cikkében a felújításon dolgozó személyek beszámolói alapján Lee szív alakú ablakot, vasajtókat, párnaszobát, halastavat, liftaknába épített 20 láb magas festményt és hintát is akart egy fehér zongora fölé rögzítve. Guerin Swing belsőépítész úgy festette le a helyzetet, hogy a pár úgy égette a pénzét, mintha gyűlölné.)

Itt kezdődik a Pam & Tommy története, amikor Rand Gauthier (Seth Rogen) és társa éppen befejeznek egy hatalmas ágyat Tommy Lee szexodújában, mire a rocksztár kitalálja, hogy igazából tök mást akar. Megcsinálják, erre kitalálja, hogy mégsem jó, és vízágy kell neki. A két férfi pedig lebontja az addigi munkát, és újrakezdik a rocksztár úr éppen aktuális kedve szerint. Amikor szeretnének előleget kérni a sokadik változtatás után, Lee azzal vádolja őket, hogy ócska munkát végeztek, átverték őt, majd kirúgja őket.

Sőt, nemcsak kirúgja, hanem ki sem fizeti az addigi munkájukat, és amikor még shotgunt is beletol a maradék cuccaiért visszamenő Rand arcába, a férfi elhatározza, hogy bosszút áll. Így kerül hozzá a páncélszekrény, amiben drága órák, ékszerek és Pamela Anderson esküvői bikinije mellett megtalálja a pár szexvideóját is.

Az első epizód őszinte meglepetés, mert Rogen zseniálisan hozza Rand Gauthier karakterét, akinek egyébként a valóságban az apja menő színész volt. Ehhez képest a fia csak egy villanyszerelő lett, aki pornóforgatásokon lábatlankodik, és összeesküvés-elméletekben süllyed el. Rand önbizalomhiányos és gondjai vannak az önértékeléssel, ezeken pedig nem segít, hogy testközelből látja, milyen szemét módon viselkedik a kisemberekkel az elkényeztetett rocksztár, akinek indokolatlanul sok pénze van.

Fotó: Hulu
Fotó: Hulu

A Sebastian Stan-féle Tommy Lee pedig tényleg olyan, akiktől az édesanyák féltik a lánygyermekeiket. Egy önző, nagyszájú, nem túl bonyolult, hedonista rocksztár, aki annyira tökéletesnek látja saját magát, hogy egész nap tangában lófrál a hodály méretű házában, fegyverekkel hadonászik a haverjai előtt, és nem mellesleg a kor legnagyobb szexbálványával, Pamela Andersonnal él együtt.

Lee és Anderson a valóságban is meglehetősen szélsőséges karakterek, de a sorozatban még erre is ráraktak pár lapáttal. Anderson egy kicsit butácska, szőke szexikon, aki nagyon szeretne egy rendes monológot a Baywatchban, de a rendezők nem engedik neki. Lee pedig az a fajta rocksztár, akiről nem tudod eldönteni, hogy magától ilyen ostoba, vagy minimum tizenhárom kábítószer kombinációjától.

Mindketten megtestesítenek egy-egy sztereotípiát a ‘80-as, ’90-es évek celebkultúrájából, a készítők pedig meg sem próbálják őket emberi mivoltukban ábrázolni.

Az egyetlen emberi motívum Lee és Anderson szerelme, ezt sikerült egyedül úgy bemutatni, hogy ahhoz a néző képes érzelmileg kötődni. Itt van két rettenetesen felületes szupersztár, akik őszintén, a maguk módján rajonganak a másikért. Anderson imádja, hogy egy vagány, mindenbe beleszaró rockdobossal jár, Lee pedig imádja, hogy a világ legszebb nője, egy igazi Playboy-címlaplány a felesége. Bármennyire is hülyén hangzik, a kettőjük szerelme a túlzó karakterábrázolás ellenére is tökéletesen működik.

Szex, drogok, rock and roll

Van egy érdekes trend az amerikai tartalomgyártásban, ami érzékelhető a Pam & Tommyban is. Egyre több filmben és sorozatban ismerünk meg olyan főhősöket, akik a ‘80-as, ’90-es évek társadalmi értékrendje szerint még vagány, macsó férfiaknak számítottak, de a modern korban már nem áll meg az identitásuk, és próbára teszik az értékrendjüket a megváltozott társadalmi normák, vagy maga a közízlés állapota.

Elég csak William Zabka karakterére gondolni a Cobra Kaiban, vagy John Cenára a Peacemakerben, de részben ide lehet sorolni Chris Prattet is A galaxis őrzőiből, hiszen Star-Lord is a ‘80-as évek popkultúrájára alapozza azt, hogy mi számít menőségnek. A különbség csak annyi, hogy Tommy Lee egy létező személy, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy egy bizonyos viselkedési típus, a rock and roll életforma és macsó attitűd összenőtt a ’80-as évek popkultúrájával.

Éppen ezért igazi guilty pleasure élmény minden epizód. Sem Andersonnal, sem Lee-vel nem tud azonosulni a néző, és hiába áll Rand pártjára eleinte, később kiderül, hogy ebben a történetben igazából senki sem szimpatikus.

De hogy is lehetne szimpatikus egy olyan rocksztár, aki 35 évesen beekizve a saját farkához beszél a tükör előtt, ami Jason Mantzoukas hangján válaszol vissza?

Egyébként ez még csak nem is fikció, Lee saját maga vallotta be, hogy régen totál készen gyakran beszélt a péniszéhez, még az önéletrajzi könyve is egy ilyen dialógussal kezdődik. A színésznő és a rocksztár párosa egyszerűen annyira trash, hogy képtelenség nem élvezni a jeleneteiket. Dugnak mint a nyulak, ahol csak lehet, a romantika kimerül a legrosszabb Valentin-napi klisékben, és előbb házasodnak össze, mint hogy a nő megtudná a férje valódi nevét (Tommy Lee Bass). Mintha csak egy Too Hot to Handle-t nézne az ember rocksztárokkal, vagy egy celebes Big Brothert tabuk és cenzúra nélkül.

Cenzúra annyira nincs, hogy a kamera sokszor premier plánban mutatja Anderson melleit és Lee péniszét. Ez ócska hatásvadásznak hat elsőre, de ha belegondolunk abba, hogy Anderson gigantikus szilikonmellei évekig a közízlést formáló intézménynek számítottak világszerte, Lee dákója pedig legenda volt Amerikában, igenis fontos, hogy ezek a testrészek is megkapják a reflektorfényt. Még ha Lily James és Sebastian Stan is műmellekkel és kellékpénisszel meztelenkedik is.

Seth Rogen és Nick Offerman – Fotó: Hulu
Seth Rogen és Nick Offerman – Fotó: Hulu

A Pam & Tommy egészen addig egy szinte tökéletes dramedy, amíg az ember nem gondol bele abba, hogy amit látott, ahhoz Pamela Anderson nem volt hajlandó a nevét adni. Ugyan a készítők mindegyike számtalanszor lenyilatkozta, hogy keresték a színésznőt, és hogy mellette állnak, és hogy ez a sorozat kifejezetten jó fényben tünteti fel őt, de hát a helyében én se venném bóknak, ha egy két lábon járó szőkenős viccként ábrázolna egy produkció. Őszintén szólva meg is lep, hogy nem perelte még rommá a Hulut ezért, lehet hogy az egész ügy olyan mély sebet hagyott rajta, hogy inkább ignorálja az egészet.

Arról nem is beszélve, hogy Anderson magánélete azóta nem alakult a legjobban. Három évig voltak házasok Lee-vel, ezalatt két fiuk született, de végül elváltak úgy, hogy a rockdobost fél év börtönre ítélték párkapcsolati erőszak miatt. Ezután rövid időre újra összejöttek, de az is véget ért, majd egy évig házas volt Kid Rockkal. Később kétszer is elvált attól Rick Salomontól, aki egyébként Paris Hilton szexvideójában szerepelt. 2020-ban konkrétan egy év alatt kétszer is megházasodott, de épp most január közepén derült ki, hogy ismét válik.

A Pam & Tommy tényleg vicces, és tökéletes korlenyomata annak, hogyan láttuk mi, az átlagemberek a legnagyobb celebeket, és hogyan éltek azok, akik miatt később egyáltalán elterjedhetett maga a „celeb”, mint kifejezés

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!