Magányos, szexre éhes delfin tarthatja rettegésben a fürdőzőket Japánban

2024. augusztus 26. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magányos, szexre éhes delfin állhat az egyre gyakoribbá váló támadások mögött Japánban – írja a BBC.

A palackorrú delfin csak ebben az évben 18 alkalommal csapott le a fürdőzőkre Mihama városánál. Egy iskolás korú kisgyereket úgy megsebesített, hogy 20 öltéssel kellett összevarrni az ujjait.

2022-ben még csak egy támadást jegyeztek fel, tavaly viszont már hat ember lett delfintámadás áldozata. Az agresszív egyedet tavaly Fukui tartományban látták, idén pedig már Mihamánál garázdálkodott. A tudósok az úszója alapján azonosították be, amely a delfineknél olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomat.

„Joggal feltételezhetjük, hogy ugyanarról az egyedről van szó, mivel a farokúszón lévő sebek hasonlóak a tavaly a partoknál látott delfinekéihez, és ritka, hogy a delfinek, amelyek általában csoportosan mozognak, ilyen hosszú ideig egyedül legyenek” – magyarázza Tadamicsi Moriszaka cetológus professzor.

Annak ellenére, hogy a palackorrú delfinek barátságos állatok hírében állnak, a delfintámadás halálos kimenetelű lehet. A hatóságok szerint az állatok nemcsak a harapásukkal okoznak sérülést, de behúzhatják a mélyebb vizekre a fürdőzőket, ami még veszélyesebb is lehet.

Moriszaka viszont hozzátette, hogy a hím palackorrú delfinek egymás játékos harapdálásával kommunikálnak. „Nem akarják megsebesíteni az embereket, hanem a delfinek kommunikációs módját használják az emberekkel való kommunikációra” – mondta.

Dr. Simon Allen biológus, a Shark Bay Dolphin Research projekt vezető kutatója szerint a delfintámadások oka, hogy az állat egyedül érzi magát, és szexuálisan frusztrált.

„Ahogy az embereket és más társas állatokat, a hormonális ingadozások, a szexuális frusztráció vagy a dominancia iránti vágy arra késztetheti a delfineket, hogy megsebesítsék azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerülnek” – mondta Dr. Allen. Szerinte lehetséges, hogy a delfint a saját közössége kiközösítette, és most más társaságokat keres.

Dr. Matthias Hoffmann-Kuhnt, a Szingapúri Nemzeti Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó szakértője viszont úgy véli, hogy a delfin a saját védelmében támadhatott. Szerinte sokszor az emberek ijesztik meg az állatokat azzal, hogy nem tudják, mi a helyes viselkedés egy delfin közelében.

„Így nem csoda, hogy az állatok ilyenkor agresszívvá vagy legalábbis védekezővé válnak a vízben tartózkodó emberekkel szemben” – mondta, utalva azokra a esetekre, amelyek szerint az emberek megpróbálták meglovagolni az állatokat, vagy bedugták az ujjukat a delfinek fúvónyílásába. Azt sem zárja ki, hogy az egyednek korábban negatív élménye volt másokkal, és ezért most minden embert megtámad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!