Az Elment az öszödben Gyurcsány Ferencet alakító színész azon gondolkodik, hogy beáll Magyar Péter pártjába

2024. április 19. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter mezőhegyesi állomásán egy meglepő kérdező is kiállt a közönség elé: a hallgatóság köréből előlépett Sás Péter színész, akit sokan a 2013-as Elment az öszöd című film Gyurcsány Ferenceként ismerhetnek. Az Elment az öszöd 2013-ban készült, ami az őszödi beszéd és nyilvánosságra kerülésének történetét dolgozza fel egy olyan helyzetből, ahol Gyurcsány Ferenc (Sás Péter) börtönbe került. De ne egy Elkúrtuk-szerű propagandafilmre gondoljunk, hanem egy furcsa szatírára.

Forrás: Magyar Péter Youtube
Forrás: Magyar Péter Youtube

Klág Dávid filmes újságírónk leginkább arra emlékszik belőle, hogy Sás Péter Gyurcsányként őrjöng a börtönben. Segítségül hívtuk a 2013-as, tehát a megváltozott médiafogyasztási szokások előtti időből való Origót is, akik azt írták a filmről, hogy „Nem azért rossz az Elment az öszöd című film, mert kevés pénzből készült, hanem mert nincs egy épkézláb állítása sem a közelmúlt egyik legfontosabb közéleti eseményéről. Vizuális analfabetizmus keveredik belterjes utalásokkal, némafilmbe illő színészi alakításokkal.”

Na de vissza a mai eseményhez!

Magyar élő közvetítésében körülbelül a 30. percben lehet megnézni ezt a jelenetet, amiben Sás azt mondja, hogy neki is meglepetés ez a találkozó: azt mondja, hogy ő Nagy Ervin, Magyar Péter egyik legismertebb támogatójának barátja, akivel iskolatársak voltak az SZFE-n, és egy kollégiumi szobában aludtak. Sás független polgármesterjelöltként indul Mezőhegyesen, és erősen gondolkodik rajta, hogy a Tisza Párt színeiben induljon. Végül azt kérdezi Magyartól, hogy Lázár Jánost – akit Lézer Jankónak becéz –, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni?

Magyar szerint számtalan ilyet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter pénteken is folytatja az országjárását, aminek az indulásáról is írtunk, videóriportban is bemutattuk a szimpatizánsokat, valamint egy ikonikus lángosos fotót is készítettünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!